Geschiedenis
EONOS

50 jaar na het bloedbad in München: 'Sportbestuurders zijn nog steeds laf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar na het bloedbad in München: 'Sportbestuurders zijn nog steeds laf'

"De sport en de sporters hebben hun onschuld verloren in 1972." De bloedige Olympische Spelen van dat jaar in München worden morgen herdacht in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Auteur Rolf Bos spreekt daar, net zoals IOC-voorzitter Thomas Bach, en toont zich in Langs de Lijn Omstreken kritisch over sportbestuurders van toen en nu.

Tijdens Spelen van 1972 werden elf atleten van de Israëlische ploeg gegijzeld in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Dit kostte het leven van de elf Israëliërs en een Duitse politieman. Daarna sprak IOC-voorzitter Avery Bundage de legendarische woorden: "The games must go on", ondanks de discussie over het laten doorgaan van de Spelen na zo'n gebeurtenis.

Bos vraagt zich af of de woorden van Bundage wel zo oprecht waren. "Het was eigenlijk een hele foute man." Hij was betrokken bij de 'Hitler-spelen' van 1936, was tegen vrouwen en was tegen het anti-racismeprotest van atleten Tommie Smith en John Carlos in 1968. Daarom vraagt Bos, die het boek 'een Duitse zomer' schreef, zich af hoe de sportbestuurders van nu zouden handelen als er bijvoorbeeld weer een terroristische aanslag wordt gepleegd. Dat gaat hij morgen op de herdenking vragen aan Bach.

Vertrouwen in veel medemenselijkheid heeft hij niet. "Nu is de vraag of Saudi-Arabië de Spelen van 2036 moet organiseren. Thomas Bach zou moeten zeggen dat het kan als er veel gaat veranderen daar. En dat zegt ie niet. Dat vind ik zo laf van de sportbestuurders."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie