Geschiedenis

Het vergeten verhaal van de Surinaamse vakbondsleider Louis Doedel

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Het vergeten verhaal van de Surinaamse vakbondsleider Louis Doedel

Louis Doedel, een naam die Nederlanders misschien niet veel zegt, maar in Suriname bekend is. De vakbondsleider uit de jaren '30 krijgt nu ook in Nederland een eigen zaal door de FNV in het Vakbondshuis in Amsterdam. Maar wie was hij?

In Met het Oog op Morgen vertelt Latijns-Amerika correspondent en familielid Nina Jurna over haar oud-oom. "Hij was de eerste echte vakbondsleider van Suriname. Hij organiseerde demonstraties waar duizenden mensen aan meededen."

Het vergeten verhaal van de Surinaamse vakbondsleider Louis Doedel

Maar dat heeft hij zwaar moeten bekopen. "Hij is in 1937 opgepakt en 'ter observatie' in een gesticht gestopt. Daar heeft hij 43 jaar lang gezeten." In Suriname zelf leek niemand te weten wat er gebeurde. "Ze dachten dat hij al overleden was."

Gek gemaakt

Wat er precies met hem gebeurd is, is nog altijd onduidelijk. Zijn medisch dossier is nog niet openbaar gemaakt en lijkt zelfs spoorloos. Toch valt het een en ander wel te raden, vertelt Jurna. "Er werden ook schoktherapie├źn gegeven. En het is bekend dat hij op de zwaarste afdeling zat, Mannen-3."

foto: FNV

Vakbondsleider Louis Doedel

In brieven vlak na zijn opsluiting lijkt Doedel nog onaangetast. "Hij schrijft heel helder, heeft een toekomstvisie." Maar tegen het eind van zijn tijd in het gesticht was dat voorbij. "Hij is weggestopt door het koloniaal regime. Ze hebben hem gek verklaard, maar eigenlijk gek gemaakt."

Eerherstel

Jurna hoopt dat de zaal in het Vakbondshuis niet de laatste stap is. "Het uiteindelijke doel is eerherstel. Er moeten archieven zijn, het medisch dossier... We hopen dat de minister die vrij gaat geven. En erkenning, dat dit gebeurd is."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie