Geschiedenis
VPRO

Samenwonen met vogels doe je zo

foto: Uitgeverij Cosseefoto: Uitgeverij Cossee
  1. Nieuwschevron right
  2. Samenwonen met vogels doe je zo

Nu we aan huis gekluisterd zijn, lijkt naar vogels kijken hipper dan ooit: we turen massaal via webcams in nestjes van broedende vogels en ook de vogels in onze eigen tuinen vallen nu meer op dan voorheen. Een mooi moment voor de heruitgave van Vogels als huisgenoten, een vergeten bestseller die zeventig jaar geschreven werd door de Britse vogelpionier Len Howard.

Deze week kwam het boek opnieuw uit. Filosoof en schrijfster Eva Meijer schreef eerder over haar en is fan. Ze vertelde in OVT over de bijzondere Len Howard:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vreemd vogelvrouwtje of pionier?

In de tijd van Howard bestudeerden wetenschappers vogels in gevangenschap. Howard ging met de vogels samenwonen en zo kwam ze er al snel achter dat zij het gedrag van vogels veel beter begreep dan de wetenschap. Het heersende idee in de wetenschap over vogels was namelijk dat ze volledig automatisch en op instinct leefden.

Howard zag al snel dat het niet zo simpel was: vogels hebben eigen karaktereigenschappen en zijn veel intelligenter dan toen gedacht werd. Maar ze werd niet serieus genomen, ze werd ervan beschuldigd vogels menselijke eigenschappen toe te dichten en onwetenschappelijk te zijn.

Toch heeft de geschiedenis haar gelijk gegeven: ze was haar tijd ver vooruit, inmiddels is de wetenschap het met haar eens.

Vogels slopen alles voor hun nestjes, foto uit het boek

Leven met vogels

Het samenwonen met vogels was niet makkelijk: haar hele huis werd door ze overgenomen. Ze kon niet eens rustig haar boek schrijven zonder dat vogels op haar handen of de typemachine gingen zitten. Constant moest ze haar huis schoonmaken en Howard trok zich ook terug van de mensenwereld.

Dat klinkt misschien zielig of eenzaam, maar dan begrijp je het verkeerd. Howard was gelukkig met haar vogels, en had een rijk leven met hen in haar Bird cottage.

Een nieuwsgierig koolmeesje laat Len Howard niet eens rustig tekenen

Planeet vol wonderen

Waarom moeten we dit boek lezen? Meijer vertelt: "Howard laat eigenlijk heel mooi zien dat er heel veel andere wezens in onze omgeving zijn die ook hun leven leiden op de manier die zij het beste vinden. Dat zijn vogels, maar dat geldt natuurlijk ook voor de egels en zelfs voor de kleinere beestjes."

"Daarmee laat ze zien dat we in een veel rijkere wereld leven dan we normaal gesproken denken. Dat is iets wat niet te onderschatten is. Het boek gaat niet alleen over vogels, het gaat erover dat onze planeet vol met wonderen zit."

Lezen dus! Vogels als huisgenoten is uitgegeven bij Cossee en is nu verkrijgbaar. Ook is Het vogelhuis dat Eva Meijer over Len Howard schreef nog steeds te koop.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie