Geschiedenis
VPRO

OVT live vanuit het Mauritshuis

foto: Mauritshuisfoto: Mauritshuis
  1. Nieuwschevron right
  2. OVT live vanuit het Mauritshuis

Vandaag zit OVT in het Mauritshuis. Met een debat over Johan Maurits: was hij nou goed of fout? En paleontologen Jan Smit en Melanie During over het Pompeï van de dinosaurus. Klik hier om de livestream te bekijken.

Deze week zendt OVT uit vanuit het Mauritshuis. Daar is zojuist een nieuwe tentoonstelling geopend over zijn naamgever Johan Maurits, de gouverneur van Nederlands Brazilië in de zeventiende eeuw. Deze Oranje betaalde dit gebouw, waar hij ooit woonde, uit de opbrengsten van de suikerplantages die draaiden op slavenarbeid. OVT weegt vandaag zijn historische daden, gebreken en kwaliteiten met een aantal historici.

Johan Maurits fout?

Was Johan Maurits gewoon fout of moeten we zijn slavenhandel en suikerwandel in zijn tijd zien. En hoe ga je als museum om met gevoelig en schuldig erfgoed, zoals de buste van Johan Maurits? Een gesprek met Groen Links kamerlid Zihni Ozdil, Valika Smeulders, mede-samensteller van de slavernij-tentoonstelling in het Rijks Museum, cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en Lea van der Linde, conservator van het Mauritshuis.

Dino-Pompeï

Het was deze week wereldnieuws. In het Amerikaanse North-Dakota is een soort paleontologisch Pompeï gevonden. Een plek die perfect het drama heeft geconserveerd dat 66 miljoen jaar geleden gebeurde, toen een enorme meteoriet insloeg op de aarde. Die meteorietinslag veroorzaakte waarschijnlijk het uitsterven van de dinosaurus. Nederlandse paleontologen Jan Smit en Melanie During zitten bij ons in de studio, zij deden de afgelopen jaren in stilte onderzoek op deze plek.

Genocide in Rwanda

Deze week is het precies 25 jaar gelden dat de genocide in Rwanda begon. Een half tot een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s kwamen erbij om het leven. Nog altijd trekt de volkerenmoord een spoor door het land en vluchtelingengemeenschappen in de diaspora. Marie Bamutese is een overlevende van de genocide in Rwanda en van de ‘vergeten’ genocide in Congo die daarop volgde en die 200.000 vluchtelingen uit Rwanda het leven koste. Zij publiceerde onlangs samen met haar man en indertijd verslaggever ter plekke Peter Verlinden ‘Overleven met de dood’. Zij zijn er straks bij.

Binnenhof op de schop

Het Binnenhof - dat naast het Mauritshuis ligt - moet opgeknapt worden. De plannen van de architecten die het moeten doen zijn alleen veel te duur, zegt de Tweede Kamer. Deze week werd bekend dat er gedoe is over de renovatie van het parlement die in 2020 rond zou moeten zijn. Het architectenbureau zou moeten worden vervangen.

Maar hoe gaat Nederland eigenlijk om met het historische visitekaartje van de democratie in Den Haag, en hoe doen ze dat in vergelijkbare westerse landen? Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en fotograaf Nico Bick praten ons straks bij.

Roodkapje

Mevrouw Ineke Reitma, levenslang verzamelaar van Roodkapje-spullen schonk al haar boeken over Roodkapje aan het Meertens Instituut. Maar wat is het verleden van Roodkapje? En waar gaat het met haar heen? Roodkapje-onderzoeker Folgert Karsdiep buigt zich met Ineke Reitsma over het fenomeen van de onschuld dat een keer niet naar haar moeder luisterde.

Ben je nieuwsgierig? Luister dan nu live: klik hier om de livestream te bekijken.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie