Geschiedenis

'Waarom zien we eigenlijk alleen mannen en geen vrouwen in geschiedenisboeken?'

NOS
foto: Richard Zuiderveldfoto: Richard Zuiderveld
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom zien we eigenlijk alleen mannen en geen vrouwen in geschiedenisboeken?'

Waarom gaat het in de geschiedenisboeken eigenlijk alleen over mannen en niet over vrouwen, vroegen drie klasgenoten een tijd geleden aan leraar Richard Zuiderveld. De docent geschiedenis had geen antwoord op die vraag en besloot in de archieven te duiken. Het resultaat is het kinderboek Powervrouwen, over prominente vrouwen in de geschiedenis, dat vandaag uitkomt.

"Het was moeilijk maar ergens ook wel makkelijk om verhalen over prominente vrouwen te vinden", vertelt Richard Zuiderveld, docent geschiedenis op het Carmelcollege in Emmen in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn natuurlijk de bekende verhalen, zoals het verhaal over Cleopatra, maar ik wilde ook graag onbekende verhalen vertellen. Daarom ben ik de geschiedenisboeken en archieven ingedoken. Daar kwam ik al snel een paar hele mooie verhalen tegen."

"Je staat versteld"

Het boek is een combinatie van biografieën en fictieve verhalen over 35 vrouwen. "Je staat versteld wat sommige vrouwen allemaal hebben meegemaakt." Zo is er Julie d'Aubigny, een biseksuele zwaardvechtende operazangeres. "Als je haar levensverhaal in een Netflix-serie zou zien, zou je denken: dat kan helemaal niet."

Of het verhaal achter de Franse Marie Marvingt, de eerste vrouwelijke gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog. "Dat is mijn favoriete verhaal. Op jonge leeftijd won Marvingt al allerlei sportprijzen, fietste ze mee met de Tour de France, en meldde ze zich aan om mee te vliegen als gevechtspiloot in WOI. Uiteindelijk sloot ze zich aan bij de Italianen om mee te vechten, omdat ze bij de Fransen niet meer mocht doen. Dat is een kleine greep uit allerlei prachtige verhalen."

Waarom zoveel mannen?

Waarom er zoveel mannelijke historische figuren in boeken te vinden zijn en geen vrouwelijke, is voor Zuiderveld een raadsel. "Marie Marvingt sluit aan bij de oorlogsvoering in WOI omdat ze piloot was en de Azteekse Malinalli was de tolk van de Spaanse veroveraar Cortes. Dit zijn twee voorbeelden van vrouwen die op zijn minst aandacht verdienen in lesmethodes."

Volgens Zuiderveld heeft de afwezigheid iets te maken met discriminatie. "Vrouwen zijn buitengesloten van belangrijke posities. Helaas is er nog steeds ongelijkheid. Ik wil met dit boek laten zien dat ze er wel zijn", legt Zuiderveld uit. Het is geen politiek statement, gaat hij verder. "Het is gewoon jammer dat mensen hun verhaal niet kennen."

Niet alleen helden

Powervrouwen is alleen niet een boek waarin de geschiedenis van de vrouw centraal staat. "De vrouwen in het boek zijn ook geen heldinnen. Sommigen waren gewoon schurken. Het is een boek met opmerkelijke verhalen en biografieën over bekende en minder bekende vrouwen in het verleden."

Verhalen over Nederlandse 'powervrouwen' zijn er zeker, maar die staan nog niet in dit boek. Daar maakt Zuiderveld een ander boek over dat later verschijnt.

Eerder verscheen al 'boeken voor volwassenen' over vrouwen in de geschiedenis. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw en 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis werden geschreven door historica Els Kloek.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie