Geschiedenis
NOS

Van openlijk en massaal feesten naar doodsangst: hoe de aidsepidemie in de jaren '80 om zich heen greep

foto: ANP XTRAfoto: ANP XTRA
  1. Nieuwschevron right
  2. Van openlijk en massaal feesten naar doodsangst: hoe de aidsepidemie in de jaren '80 om zich heen greep

Wat het precies was, wist niemand. Maar homoseksuelen stierven in grote getalen in de jaren '80 en '90. Over die tijd van de aidsepidemie komt vandaag een serie uit bij NPO Plus die het verhaal vertelt van een groep homoseksuele jongeren ten tijde van de aidsepidemie in Londen.

Robbert Blokland en Paul de Prouw zagen de serie al eerder en zijn lovend. "De meeste series die over aids gingen, gingen over één of twee homo's die besmet waren en daarmee worstelden. Maar deze serie geeft een breder beeld, ook van de feestperiode daarvoor", zegt Blokland in Met het Oog op Morgen.

De Prouw herkent het uit zijn eigen leven. "In de serie zag en voelde je de dreiging aankomen, net als in de jaren '80. We wisten dat het eraan kwam. En op een bepaald moment gebeurde dat ook."

Medicijnen

In 1991 komt De Prouw er achter dat hijzelf ook besmet is met het virus. "Dat was een doodsvonnis. Niet teveel plannen maken, het is binnenkort afgelopen. En in 1996 kwamen de medicijnen."

Door de medicijnen neemt de levensverwachting toe. HIV-patiënten kunnen ineens net zolang leven als iemand die niet besmet is. "Er waren mensen die hun studie hadden afgebroken, hun huis hadden verkocht. Want ze zouden toch wel doodgaan."

Veilige seks

Voor De Prouw is het geen verrassing dat het virus destijds kon verspreiden. "Veilig vrijen bestond helemaal niet in die tijd. Er waren niet eens condooms voor mannen die seks hebben met elkaar."

En dan was er nog de vreugde van het openlijk homoseksueel zijn, vertelt Blokland. "Voor het eerst was het niet wettelijk strafbaar, ze hadden de eerste gay pride gehad. Homo's mochten zijn wie ze waren en durfden dat te zijn."

De heren zijn blij dat er in de serie ook aandacht is voor de mooie kanten en het luchtige uit die tijd. "Het zijn leuke acteurs waar je gelijk van gaat houden", zegt Blokland. Ook De Prouw genoot. "Met die prachtige muziek erbij, de discomuziek uit die tijd." Blokland: "Dat helpt wel om het leuker te maken."

De serie It's a Sin is vanaf vandaag te zien op NPO Plus.

OOG aids

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie