Geschiedenis
VPRO

Jeangu Macrooy: 'muziek gaat óók over onze geschiedenis'

foto: VPRO, NPO Radio 1foto: VPRO, NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeangu Macrooy: 'muziek gaat óók over onze geschiedenis'

Het is oktober en dus de Maand van de Geschiedenis. Dat is geen stoffige bedoening, want OVT zendt vijf keer uit vanaf een bijzondere locatie. Afgelopen zondag gingen ze van start in het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar was muzikant Jeangu Macrooy bij om muziek te maken én te vertellen over zijn eigen familiegeschiedenis.

Onze geschiedenis is rijk, maar we moeten er wel op de juiste manier over praten. Jeangu Macrooy speelde het nummer Gold, wat zowel letterlijk als metaforisch bedoeld is, geïnspireerd door de Nederlandse omgang met Keti Koti. Dat is de herdenking van de afschaffing van de slavernij, die ieder jaar op 1 juli gevierd wordt.

Jeangu Macrooy treedt op in het Openluchtmuseum tijdens de Maand van de Geschiedenis

Quote

Het is <em>onze</em> geschiedenis: de Surinaamse én de Nederlandse

Jeangu Macrooy

In de rest van de uitzending vertelt de muzikant een bijzonder verhaal over zijn over-overgrootmoeder. Dat zal hij nog eens dunnetjes over doen tijdens History in Concert, op 13 oktober in TivoliVredenburg. Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het dan hier terug:

De overgrootmoeder van Jeangu Macrooy

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Aankomende zondag: live uitzending vanuit Enkhuizen.

Ster advertentie
Ster advertentie