Geschiedenis
VPRO

'Denk aan de kinderen!': hoe homofobe retoriek uit de 70's terugkeert

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Denk aan de kinderen!': hoe homofobe retoriek uit de 70's terugkeert

Afgelopen week besloot Tennessee als eerste Amerikaanse staat dragshows te verbieden in het openbaar of voor kinderen, én ook elke vorm van transgenderzorg voor minderjarigen. Dit alles onder het mom van kinderbescherming. De afgelopen maanden zijn er in heel Amerika van dit soort wetten ingevoerd, die vooral de rechten van transmensen inperken. En daarbij valt iets op, vertelt Looi van Kessel in OVT. Hij is als literatuurwetenschapper aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in Amerikaanse queer-literatuur. Namelijk: dezelfde retoriek die nu door voorstanders van anti-transwetten wordt gebruikt, werd in de jaren 1970 gebruikt door anti-homoactivisten. Van Kessel is te gast.

Boeman van Republikeinse Partij

Al in de jaren ’70 was de homofobe retoriek te horen bij monde van de volkszangeres Anita Bryant. "In 1977 werd in Miami, de stad waarin zij woonde, een wet ingevoerd die discriminatie tegen homo's en lesbiennes op de werkvloer zou verbieden," vertelt Van Kessel. "Dat schoot bij Bryant in het verkeerde keelgat. Zij is toen campagne gaan voeren voor een referendum om die wet weer in te trekken. Dat is haar gelukt en dat was ook de start van een landelijke campagne om overal op lokaal niveau dit soort wetten aan te tekenen."

Volgens Van Kessel zijn er meerdere paralellen te trekken tussen toen en nu: "We leven nu ook in een tijd waarin de sociale en economische verschillen in de bevolking steeds groter worden. Conservatieven hebben het gevoel de controle over de politiek en over hun dagelijks leven te hebben verloren. En de Republikeinse Partij speelt er heel erg op in door een boeman uit te zoeken. Maar eigenlijk probeert de partij er de aandacht mee af te leiden, want het is voornamelijk de Republikeinse Partij die die sociale zekerheden heel erg aan het afbreken is in de Verenigde Staten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ervoor uit mogen komen

Hoewel het hier gaat om Amerikaanse wetten, en een Amerikaans debat, zien we volgens Van Kessel die homo- en transfobe retoriek ook al overvloeien naar het Nederlandse debat. Zo spraken Kamerleden Harm Beertema (PVV) en Freek Jansen (FvD) over een sociale besmettelijkheid: “Ze zeggen dat kinderen door Netflix en TikTok en sociale druk zelf ook ineens gaan vinden dat ze trans zijn of denken dat ze trans zijn. De Kamerleden beroepen zich daar op een onderzoek uit 2018 dat sindsdien is ingetrokken en bewezen ondeugdelijk is, maar toch blijft hangen.”

Van Kessel: “Een logischere of waarschijnlijkere verklaring voor het feit dat er inderdaad veel meer jongeren zijn die zich aanmelden bij transgender klinieken is dat het gesprek over transgender personen veel publieker is, en dat er veel meer ruimte is voor de verhalen van trans personen. Daardoor hebben jongeren die zich al als trans identificeren niet meer het idee dat ze hun hele leven in de kast opgesloten moeten blijven zitten, maar ervoor uit mogen komen.”

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie