Geschiedenis
BNNVARA

Hoe Mohammed Ali alleen in Europa de beste bokser aller tijden werd

foto: Super Fight DVDfoto: Super Fight DVD
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Mohammed Ali alleen in Europa de beste bokser aller tijden werd

Boksers Rocky Marciano en Mohammed Ali namen het in 1970 tegen elkaar op. Onmogelijk kun je denken, twee boksers van totaal verschillende generaties die het gevecht aangingen, maar niets was te gek in 1970. Hoe was deze virtuele 'super fight' mogelijk? Dat vertelt bokskenner Bart Slim in J.G.L.W.

Video niet beschikbaar

Wie is de beste bokser aller tijden? Met die vraag ging een Amerikaanse sportjournalist aan de slag. 16 boksers uit verschillende tijdsgewrichten werden aan elkaar gekoppeld en vochten met elkaar een fictief bokstoernooi uit. Alle gegevens van de boksers, zoals gewichtsklasse en stijl van boksen, werden in een computer gestopt, "een bakbeest zo groot als deze studio waarschijnlijk", vertelt Bart Slim van de podcast Boks ouwe.

Rocky Marciano was de aller beste

Die kast van een computer bepaalde op basis van de variabelen wie welke partij won en daar kwam een wereldkampioen aller tijden uit. "Volgens de computer was het Rocky Marciano", vertelt Slim. "Volgens de computer zou Mohammed Ali verliezen van ene Jim Jeffries. Daar kreeg Ali lucht van en zei 'dat dacht ik dus even niet'. Het is natuurlijk niet te vergelijken maar Ali was wel vele malen beter dan de toch wat onhandige Jeffries."

Ali, die zichzelf zag als de beste bokser aller tijden, zocht contact met de bedenker van dit project en zei dat hij een rechtszaak zou aanspannen tegen de sportjournalist, wegens imagoschade. De twee besloten een kopje koffie te drinken, waaruit het idee van de 'Super Fight' ontstond. De bedenker van het project stelde namelijk voor dat Ali het op zou nemen tegen de winnaar van het virtuele toernooi: Rocky Marciano.

Ali kon geld en publiciteit gebruiken

Alleen, er was één addertje onder het gras: Marciano was al 13 jaar met pensioen. Ali wilde wel en Marciano moest overgehaald worden. Daarnaast bokste Ali op dat moment niet, hij was een ambteloos burger en zijn titel was hem afgepakt omdat hij zijn militaire dienstplicht had geweigerd. "Dus Ali kon het geld en de publiciteit ook wel goed gebruiken", legt Slim uit.

Marciano, ietwat te zwaar en met steeds minder haar op zijn hoofd, ging toch weer in training want hij had er toch wel oren naar. Hij viel in twee maanden 15 kilo af en maakte zich klaar voor de grote wedstrijd. Maar een echt gevecht was het niet, vertelt Slim: "Het was een fictief gevecht."

Twee versies van één gevecht

"Ze hebben Ali en Marciano 75 rondes van een minuut tegen elkaar laten boksen", legt Slim uit. "Dat was gescript, dus de ene ronde zou naar Ali gaan en de andere naar Marciano. Ze hebben het zonder publiek gefilmd." Uiteindelijk hebben ze van die 75 ronden van één minuut, het in de film teruggebracht naar 12 rondes van drie minuten, want zolang duurt een bokswedstrijd.

Nu is natuurlijk de grote vraag: wie won er? "Ze hebben twee versies van het gevecht gemaakt", vertelt Slim. "Een versie waarbij Marciano wint en één waarbij Ali wint. En je moet je wel beseffen dat Ali in die tijd, 1970, een van de meest gehate mensen was van Amerika. Hij was geen populaire sporter." Door zijn dienstweigering, zijn "flirt met de islam" en zijn innige band met Malcolm X was hij niet de favoriet van de gemiddelde Amerikaan, "hij had ook schijt aan Amerika en het establishment", zegt Slim.

Dus kwamen de makers tot een soort van gulden middenweg: in Europa werd de versie uitgezonden waarin Ali won, in Amerika ging Marciano er met de winst vandoor. De film verdween alleen wel weer snel uit de bioscoop, maar niet voordat het commerciële spektakel om en nabij vijf miljoen dollar binnensleepte. De film werd uit de bioscopen in Amerika gehaald omdat Marciano in een vliegtuigongeluk om het leven kwam.

And the winner is...

Of de film de vraag heeft beantwoord wie nou de beste bokser aller tijden is, denkt Slim van niet: "Alleen al om het feit dat ze twee versies hebben gefilmd. En als je puur kijkt naar de statistieken, dan was Marciano een betere bokser. Maar, wat iemand de grootste bokser aller tijden maakt is een optelsom van zijn winsten en verliespartijen, de manier van boksen en of hij erin slaagde om van een underdog te winnen. Als je al die vakjes aanvinkt is Ali een veel grotere bokser. En bij Ali speelt ook mee wat hij buiten de boksring heeft gepresteerd."

Toen Ali overleed werd hij niet vergeleken met boksers maar met Martin Luther King en Nelson Mandela, onder andere. Slim: "Sporters werden vergeleken met andere sporters, Ali werd vergeleken met wereldleiders en vrijheidsstrijders."

Mohammad Ali vs. Rocky Marciano in de Super Fight

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie