Geschiedenis
VPRO

Poetin zaait angst met Stalin-terminologie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin zaait angst met Stalin-terminologie

"Landverraders zijn vliegen die je uit moet spugen." Poetins televisietoespraak van afgelopen week bevat vele echo’s uit de tijd van Stalin en zijn terreur. Gaat Poetin de terreur van zijn communistische voorganger achterna, of gebruikt hij de terminologie vooral om angst te zaaien? OVT bespreekt het met Ruslandkenner en historica Nanci Adler.

Luister en kijk het gesprek met Nanci Adler hier terug:

De terreur van Stalin

Poetins retoriek heeft verdacht veel gelijkenissen met de retoriek van Stalin, die in zijn omschrijvingen van 'de vijand' van het Russische volk uiteindelijk de legitimatie van zijn terreur vond. Een terreur die tussen 1934 en 1956 rond 18 miljoen burgers in kampen geëindigd, waarvan velen zijn omgekomen. In 1937 en 1938 alleen al werden drie kwart miljoen burgers geëxecuteerd, zonder enige vorm van proces.

Quote

Hij wil oppositie, en iedere gedachte van oppositie, uit de lucht helpen.

Adler ziet ook veel overeenkomsten tussen Poetins retoriek met de dissidenten tijd, de periode na Stalin, waarin ook maar enige vorm van protest je in een psychiatrische inrichting of in de goelag kon krijgen. "Hij wil oppositie, en iedere gedachte van oppositie, uit de lucht helpen."

Volgens Adler zal de repressie steeds sterker en erger worden. "Ik zie niet de goelag terugkeren als zodanig, maar ik zie wel gevangenisstraffen en verdwijningen voor elke kleine vorm van oppositie die zou kunnen komen tegen Poetin. Hij wil gewoon dat het protest stopt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abonneer je op de OVT-podcast:

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie