Geschiedenis
NOS

Hoe Maria Louise van Hessen-Kassel het koningshuis redde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Maria Louise van Hessen-Kassel het koningshuis redde

Het Princessehof in Leeuwarden opende dit weekend een vaste expositie over het leven van Maria Louise van Hessen-Kassel. Deze ‘Marijke Meu’ is beroemd en geliefd in de Friese hoofdstad, maar vrij onbekend in de rest van Nederland. Maar zonder deze vrouw was het huis van Oranje-Nassau geëindigd in de achttiende eeuw.

Hoe Maria Louise van Hessen-Kassel het koningshuis redde

Video niet beschikbaar

“Zonder Maria Louise was er geen erfgenaam geweest voor het stadhouderschap van Friesland, Groningen en Drenthe”, zegt conservator van de tentoonstelling Marlies Stoter in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

Maar hoe kwam deze vrouw uit het Duitse Kessel in Friesland terecht? “De moeder van de Friese stadhouder was op zoek naar een geschikte vrouw voor haar zoon.” Ze wilde niet dat er een onwettig kind zou worden geboren, dus viel haar oog op de Duitse familie. “Keurig, protestants en adellijk.”

Korte liefde

Dus trouwt Maria Louise met de Friese stadhouder. Ze zijn verliefd, sturen elkaar brieven en krijgen kinderen. Maar na een aantal jaar verdrinkt de stadhouder, terwijl zijn zoon nog minderjarig is. “Dat was de eerste keer dat Maria Louise regentes werd.”

De taak van regentes vervult ‘Marijke Meu’ goed. “Voor de bühne ging ze er goed mee om. Ze vroeg bijvoorbeeld hulp van adviseurs,” zegt Stoter. Als haar zoon meerderjarig is, neemt hij het stadhouderschap over.

Tegenspoed

Haar zoon is echter ook geen lang leven geschonken. Hij is ziekelijk en sterft nadat hij in Den Haag is gaan wonen. De vrouw van hem neemt het tijdelijk over, maar ook zij sterft na een aantal jaren. Een klein zoontje blijft achter, maar is nog te jong om tot stadhouder benoemd te worden.

Dus komt Maria Louise nog een keer terug als regentes. “Als zij geen zoon had gekregen, en als regentes had gediend, was het huis van de Oranje-Nassaus daar geëindigd. Vrouwen konden in die tijd nog niet zelfstandig het stadhouderschap overnemen.”

Dus werd het hoog tijd voor een tentoonstelling in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Met “prachtige portretten, glaswerk, stedenpenningen van haar stadhouderschap en prenten van haar huizen.” De tentoonstelling is sinds 20 juni te zien.

Hoe Maria Louise van Hessen-Kassel het koningshuis redde

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie