Geschiedenis
VPRO

Frank Westerman: El Negro begraven in verkeerde land

foto: ‘El Negro en ik’, 14e druk, Querido Fosforfoto: ‘El Negro en ik’, 14e druk, Querido Fosfor
  1. Nieuwschevron right
  2. Frank Westerman: El Negro begraven in verkeerde land

Het was een opgezette Afrikaan die op tournee ging om de beschaving kennis te laten maken met Donker Afrika. Frank Westerman schreef er het boek El Negro en ik over. Het boek verschijnt volgende week in een uitgebreide herziene editie. In OVT bespreekt hij zijn nieuwe ontdekkingen.

Het begon allemaal in 1829, toen twee Franse broers een man opgroeven in zuidelijk Afrika. Ze prepareerden zijn huid en schedel, zetten hem op en namen hem mee naar Parijs. In 1880 verhuisde El Negro naar Spanje, waar hij uiteindelijk opgezet en al in een museum belandde.

Als negentienjarige student stond Frank Westerman in datzelfde museum oog in oog met de opgezette Afrikaan. Vanaf toen is hij hem blijven volgen. Voorafgaand aan de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 raakte de opgezette Afrikaan in opspraak: Afrikanen namen aanstoot aan El Negro dreigden met een boycot van de Spelen.

Begraven in Botswana

In 2000 werd het lichaam daarom verplaatst naar El Negro's vermeende geboorteland: Botswana. Frank Westerman dook na de eerste uitgave van El Negro en ik opnieuw in de archieven en ontdekte dat de twee Franse broers nooit in Botswana zijn geweest, maar alleen in Zuid-Afrika. En dus ligt El Negro nu in het verkeerde land begraven, zo luidt Westermans conclusie.

Westerman deed nog meer nieuwe ontdekkingen, die hoor je in OVT.

Waar de Franse broers zich begaven.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over de historie, columns en historische documentaires.OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie