Geschiedenis
BNNVARA

Bang voor komeet Halley? Huur een onderzeeër!

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Bang voor komeet Halley? Huur een onderzeeër!

Komeet Halley komt eens in de 76 jaar voorbij, waaronder in 1910. Mensen waren ontzettend bang. Deze komeet zou namelijk vlak langs de aarde komen, en volgens helderzienden zou dat leiden tot heel veel ellende. In J.G.L.W. vertelt Alex Scholten, publieksvoorlichter bij volkssterrenwacht te Bussloo, waarom 1910 dus absoluut geen lieverdje was.

Scholten: "Een komeet kan je het beste beschrijven als een heel grote smerige sneeuwbal, die over het algemeen een paar kilometer groot is. Als deze warm begint te worden, omdat die de zon nadert, ontstaat er een heel grote gaswolk omheen met vaak ook een heel lange staart eraan. Bij komeet Halley ging het vooral om die staart..."

De giftige gifstaart

"Men wist al dat komeet Halley weer zou komen dus in eerste instantie schreven kranten: 'Ga kijken naar deze spectaculaire komeet'", vertelt Scholten. "Maar dit werd al snel anders. Een paar jaar ervoor hadden ze ontdekt waaruit de staart van een komeet bestaat. Ze hadden toen onder andere blauwzuurgas gevonden. Dat is gifgas. Dat gaf allemaal aanleiding tot nieuwe berichten over de giftige gifstraat van komeet Halley waar de aarde dan doorheen zou gaan."

"De aarde bewoog door de staart heen"

Een komeet beweegt door het zonnestelsel heen. Scholten: "Komeet Halley bewoog tussen de aarde en de zon door, dus die gasstaart kon over de aarde heenkomen. Dat zou mogelijk de aardatmosfeer doen vergiftigen."

Fake news

Scholten: "Sterrenkundigen zeiden toen dat je er niet bang voor hoefde zijn, maar ook toen was er al fake news. Er werden komeetpillen verkocht, die je zouden beveiligen tegen het blauwzuurgas of er werd mensen aangeraden om een onderzeeër te huren zodat je die nachten onder water bent. Er werd paniek gemaakt om er geld uit te slaan."
Quote

Er werd paniek gemaakt om er geld uit te slaan.

Scholten
Scholten geeft aan dat er ook complottheorieën waren: "Er waren mensen die dachten dat het einde der tijden naderde. Maar er waren ook mensen van sektes die er maar een einde aan hebben gemaakt, omdat ze niet wilden wachten op de giftige stoffen die in de atmosfeer zouden komen."

Nuchter

Scholten: "We hebben verhalen over de angst voor komeet Halley uit Oost- en Zuid-Europa en Amerika. In Nederland waren we veel nuchterder. We wilden kijken naar die komeet en wachten wel af. Sommigen hielden wel een nachtparty, om dan nog een laatste feestje te hebben en als het dan fout gaat, jammer dan..."

Er gebeurde niks

"De komeet kwam op 11 mei en er gebeurde niks. Hij was met moeite te zien, dat viel mensen ook tegen. Astronomen hebben geprobeerd of ze iets konden meten van die gasstaart maar dat kon niet."
Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW

We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie