Geschiedenis
VPRO

Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2022

foto: OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2022

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is gisteren bekendgemaakt in de uitzending van OVT. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en de VPRO en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, de VPRO en Trouw en wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

De Shortlist

Genomineerd zijn:

  • Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom)
  • Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot)
  • Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij)
  • Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact)
  • René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido)

Uitreiking

Op 30 oktober 2022 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2022 uitgereikt door juryvoorzitter Thom de Graaf tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Jury 2022

De jury van 2022 wordt gevormd door: Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme in Kampen; Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Bas Kromhout, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum. Juryvoorzitter is dit jaar Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State.

Libris Geschiedenisprijs

Maand van de Geschiedenis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. De stops op onze route zijn: Arnhem, Amsterdam-Bijlmer, Zeeland, Twente en we eindigen met de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs in Amsterdam.

Je kunt bij de opnames aanwezig zijn. Meld je snel aan via ovtlive@vpro.nl. Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie