Geschiedenis

Arbeidersopstand Curaçao vandaag 50 jaar geleden

VPRO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidersopstand Curaçao vandaag 50 jaar geleden

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden op Curaçao een arbeidersstaking tegen Shell uitliep op een volksopstand die Willemstad in puin achterliet. Deze dag, 30 mei 1969, Trinta di Mei in het Papiaments, heeft de relatie tussen Nederland en de Antillen voorgoed veranderd. Oud-politicus en voorzitter Overlegorgaan Caribische Nederlanders John Leerdam was erbij:

John Leerdam over 30 mei 1969

Leerdam was bang dat zijn vader, die hoofdofficier bij de politie was, nooit meer thuis zou komen. Toen hij ging studeren vroeg hij zich af: wat betekende het voor zijn vader om orders te geven om op zijn eigen vrienden in te slaan? Daarover maakte hij in 1995 een film, Gritu di un pueblo, die deze weken op verschillende plekken weer vertoond wordt. Want Trinta di Mei wordt uitgebreid herdacht. Niet alleen in Curaçao, maar ook in Nederland.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie