Geschiedenis
KRO-NCRV

Eigen onderzoek naar familie: 'meerdere blijken toch de oorlog te hebben overleefd’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eigen onderzoek naar familie: 'meerdere blijken toch de oorlog te hebben overleefd’

Miljoenen mensen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt of gezien. Maar hier werd naderhand nauwelijks over gesproken, ook niet met de volgende generaties. Steeds vaker doen (klein)kinderen onderzoek naar het oorlogsverleden van hun ouders of andere familie. "Het verleden heeft altijd als een rode draad door ons leven gelopen", vertelt luisteraar Esther van Scheppingen-Geleerd bij Spraakmakers.

Stand.nl: Herdenken is belangrijker dan ooit

Stilte om acht uur

De opa van Van Scheppingen-Geleerd was Joods, haar oma Katholiek en zat in het verzet. Beide kanten van de familie hadden dus veel meegemaakt in 40-45, maar daar werd niet over gesproken. Alleen de dodenherdenking was een belangrijk moment in het jaar. "Om acht uur was het bij ons thuis ook echt stil, je zat op de bank en hield twee minuten je mond. Maar verder werd er geen aandacht aan het verleden besteed."

Familie bij elkaar gebracht

Wel leefde ze in de veronderstelling dat het grootste gedeelte van haar familie de oorlog niet had overleefd. Omdat ze toch wilde weten hoe het precies zit begon ze in juli vorig jaar samen met haar nicht een stamboomonderzoek. En daar kwamen verrassende resultaten uit: "We hebben de familie in kaart gebracht en er blijken toch meerdere familieleden de oorlog te hebben overleefd." Door deze kennis konden Van Scheppingen en haar nicht niet alleen familie traceren maar ook bij elkaar brengen: "Zo heb ik twee verre nichten van in de tachtig bij elkaar weten te brengen, die van elkaar dachten dat ze niet meer leefden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie