Binnenland
KRO-NCRV

Oorlogsveteraan: omgekeerde vlaggen 'heel storend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlogsveteraan: omgekeerde vlaggen 'heel storend'

We moeten wederzijds respect tonen, zegt oorlogsveteraan Gijs Brouwer bij Spraakmakers. Zeker moeten we oog hebben voor het leed van de boeren, andersom moeten zij oog hebben voor de gevoeligheden van mensen die een oorlog hebben meegemaakt.

Nabestaanden van oorlogsslachtoffers deden eerder in een emotionele brief een oproep aan de boeren om de Nederlandse driekleur weer rechtop te hangen op 4 en 5 mei. Niet iedereen geeft gehoor aan die oproep, zoals leden van boerenorganisatie Farmers Defence Force.

Ruim oorlogsverleden

Brouwer heeft een ruim oorlogsverleden. "Ik ben in de jaren negentig in het voormalig Joegoslavië geweest, daarna in Kosovo en daarna nog een aantal keren in Afghanistan." Of hij last heeft van de omgekeerde vlaggen deze dagen? "Last is misschien een groot woord, maar ik vind het wel heel storend."

Nabestaanden

Hij vindt het met name een gebrek aan respect. "We moeten respect naar elkaar hebben, ook naar de boeren en volgens mij toont iedereen dat nu ook wel. Maar laten we het dan ook andersom doen. Er is een roep van nabestaanden. En volgens mij prevaleert dan het ene belang even boven het andere."

Relativeren

Rijdt hij langs een weiland dat vol hangt met omgekeerde vlaggen, dan gaan zijn gedachten toch even terug naar vroeger. "Ik ben zelf ook wel wat collega's verloren. Dus ja, ik vind het storend, ondanks dat ik heel rationeel ben en snap dat ze dit doen." Om zichzelf een beetje te beschermen, gaat hij het relativeren. "Dan denk ik: ach ze begrijpen het gewoon niet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie