Geschiedenis

Van wie zijn deze gevonden spullen uit de Tweede Wereldoorlog?

foto: Gevonden spullen van Shayno Numansenfoto: Gevonden spullen van Shayno Numansen
  1. Nieuwschevron right
  2. Van wie zijn deze gevonden spullen uit de Tweede Wereldoorlog?

De dodenherdenking op 4 mei is voor veel jongeren steeds verder weg aan het voelen. Maar wat nou als we de herdenking héél dicht bij huis halen. Letterlijk. Want hoe zag de oorlog eruit in jouw eigen straat? In de nieuwe podcast van Alicante zoeken Ilan Hoekstra en Shayno Numansen uit wat er in Amsterdam en Deurningen heeft afgespeeld.

#15 - Dus je bent geterroriseerd door je nazi-buurvrouw: 'Ze heeft een spuitbus insecticide leeg gespoten in ons trappenhuis' (S02) - Alledaagse Vragen

Gevonden spullen uit de Tweede Wereldoorlog

Het is zo'n ontdekking waar de meeste schatzoekers van dromen. Een mapje met daarin spullen die dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Shayno vond het in een kast die haar vader bij een kringloopwinkel in Oldenzaal had gekocht. Een mapje met een oude bril, handgeschreven brieven, een document uit 1942 en andere persoonlijke spullen. In de podcast zoekt ze uit wie de eigenaren zijn en wat het verhaal erachter is.

Verzetsfamilie

De zoektocht van Shayno richtte zich al snel op twee namen. Het echtpaar Theodorus Breukelaar en Elisabeth Venema uit Enschede. Een van de documenten in het mapje, is een brief uit 1942 van de gemeente Enschede gericht aan Theodorus Breukelaar.

Haar zoektocht begint simpel via Google. Ze krijgt allerlei documenten van verzetsstrijders te zien, maar gek genoeg staan de namen van het echtpaar er niet tussen. Shayno vindt het een spannende zoektocht. Waarom is die fiets afgepakt door de Duitsers? Wat is het verhaal daarachter? Ze geeft niet op en belt iedereen met de achternaam Venema en Breukelaar in Twente op. Na tientallen mensen gebeld te hebben, weken in archieven te hebben gedoken en een oproep bij de lokale media RTV Oost, krijgt ze een gouden tip. Er is een boek, waarin de stamboom van de familie is uitgewerkt en teruggaat tot 1200. Ze komt erachter wie de familie Breukelaar is en hoe het zich tot een verzetsfamilie ontpopte.

Wonen in een NSB-straat

Ilan woont in Amsterdam en ontdekt dat er een flink aantal NSB'ers in zijn straat woonden. En dat terwijl andere buren hem vertellen dat ze op zolder bewijzen hebben gevonden dat daar mensen hebben ondergedoken. Ook weet een van zijn buurmannen te vertellen dat hij tot voor kort nog geterroriseerd is door zijn antisemitische buurvrouw. "Ze heeft een spuitbus insecticide leeggespoten in ons trappenhuis omdat mijn vriendin Joods is", zegt de buurman.

Wat speelde er precies in de NSB-straat van Ilan? En is het Shayno gelukt om in contact te komen met de familie Breukelaar?
Luister nu de podcast-aflevering van Alicante voor het volledige verhaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie