Geschiedenis
VPRO

Abdelkader Benali: 'Vandaag claim ik Annie M. G. Schmidt voor alle migranten'

foto: VPRO, OVTfoto: VPRO, OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. Abdelkader Benali: 'Vandaag claim ik Annie M. G. Schmidt voor alle migranten'

Abdelkader Benali schrijft in zijn column voor OVT over Annie M. G. Schmidt en de waarde van haar werk. "Zonder haar zou ik het veel moeilijker hebben gevonden om de Nederlander te begrijpen." Zij maakte, volgens hem, de Nederlander tot wie hij is.

De column van Abdelkader Benali

Het zal u niet ontgaan zijn, afgelopen week was het vijfentwintig jaar geleden dat Annie M.G.Schmidt overleed. Wat zou Nederland zijn zonder de Spin Sebastiaan, Ja, zuster, nee zuster of Jip en Janneke? Ik weet wel hoe mijn wereld eruit zou zien. Ik zou het veel moeilijker hebben gevonden om de Nederlander te begrijpen. Door middel van haar verhalen kreeg ik een inkijkje in het huis dat de Nederlander bewoont.

Je zou kunnen zeggen dat Annie M.G. Schmidt de Nederlander heeft gemaakt tot wie hij is. Ze heeft de afstand tot onze kinderen verkleind, ze heeft het kind dat in ons zit groot gebracht opdat we het kunnen cultiveren en waarderen.

Claimen

Als er een ongekroonde koningin is van Nederland, dan is het Annie M.G.Schmidt, ik heb nog nooit iemand iets lelijks over haar horen zeggen. Ik ga ook niks lelijks over haar zeggen, wel ga ik haar claimen, want Annie M.G.Schmidt is werkelijk door iedereen geclaimd, maar nog niet door mij. De lijst van claimers is lang en wordt alleen maar langer.

Kinderen claimen haar, want zij stond altijd aan de kant van de kinderen. De feministen hebben haar geclaimd want zij creëerde sterke vrouwelijke personages als Floddertje. De homoseksuelen hebben haar geclaimd want ze schreef een musical over een man die niet uit de kast kan komen . Voor elke minderheid is er wel een Annie M.G.Schmidt.

En vandaag claim ik Annie M.G. Schmidt voor alle migranten.

Want er is in het werk van Annie M.G. Schmidt genoeg te vinden dat te maken heeft met ontworteling, ballingschap, migratie en vreemde etensluchtjes. Gaat Abeltje over een liftjongen die op de verboden knop van de lift drukt en zo door de wereld schiet niet over illegale migratie? Over ons verlangen ergens anders te zijn?

Pluk van de Pettefet

Maar misschien wel de belangrijkste memoire die is geschreven over de migrant die een veilig heenkomen zoekt in Nederland en daarbij soms de wind van onderen heeft en soms op bittere tegenslag stuit, is natuurlijk, Pluk van de Petteflet. Ik hardloop weleens langs een AZC die de vorm hebben van opeengestapelde containers en ik denk meteen: Daar heb je weer een Petteflet.

Amsterdam Zuid-Oost waar zoveel Nederlanders uit Suriname in de jaren zeventig onderkomen vonden, de beroemde Bijlmer, ook een Petteflet.

En Pluk, onze dolende, kranige en tikkeltje onzekere Pluk, uit de openingszin van de Petteflet blijkt meteen dat hij Migrant Nummer 1 van Nederland is,

Ik citeer:

Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en hij zocht naar een huis om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: Weet u niet een huis voor me? Dan dachten de mensen even na en zeiden: Nee. Want alle huizen waren vol.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie