Geschiedenis
NTR

In tijden van Black Lives Matter is reggae ongekend actueel

foto: reggaefoto: reggae
  1. Nieuwschevron right
  2. In tijden van Black Lives Matter is reggae ongekend actueel

De boodschap van reggae, een muzieksoort afkomstig van Jamaica, is in deze tijd weer ongekend actueel. "Het is muziek geweest die schreeuwt om gelijkheid, die de aandacht vestigt op ongelijkheid en onrecht en dat speelt zich overal op de wereld", zegt zanger Mitchell Brunings in Focus.

Zanger Mitchell Brunings: "Het is een onderwerp dat van alle tijden is. Op een gegeven moment hebben mensen besloten dat ze moeten gaan koloniseren en dat mensen verplaatst moesten worden van het ene werelddeel naar het andere, om het netjes te zeggen. En de nazaten daarvan leven met de gevolgen en dat hebben ze geuit in muziek. Reggae is wat dat betreft het ultieme middel geweest om dat te doen."

Voice of de people muziek

"Reggae is echt voice of de people muziek. Een stem voor de ongehoorden in Jamaica: het was hun manier om zich te uiten", vertelt Koen de Groot. De Groot is historicus en heeft tijdens zijn studie Geschiedenis onderzoek gedaan naar reggae.

"Als je kijkt naar de geschiedenis van reggae dan zie ook duidelijk dat dit een belangrijk element is: reggae werd niet gespeeld op de radio's van Jamaica, omdat het van de zwarte onderklasse is. Terwijl de bruine en witte bovenlaag daar niets van moesten hebben. Het was bij de geboorte al getto-muziek, rebelmuziek, waarin het ging over de kolonisatie en slavernij, maar ook de gevolgen daarvan na de onafhankelijkheid in 1962: nog steeds werden zij onderdrukt in het systeem. Dat komt allemaal tot uiting in die reggae."

Quote

Veel mensen vinden troost in muziek, in reggae

Mitchell Brunings

"Ik denk dat dat ook een van de redenen is waarom reggae zo wijd verspreid is geraakt en waarom Bob Marley zoveel succes had", vult Mitchell aan. "Het is muziek geweest die schreeuwt om gelijkheid, die de aandacht vestigt op ongelijkheid en onrecht en dat speelt zich overal op de wereld af. Dat is niet alleen in Jamaica geweest. Nog steeds gebeurt het en veel mensen vinden dan troost in muziek, in reggae."

Black Lives Matter

Mitchell vindt het goed dat er door de Black Lives Matter beweging nu zoveel aandacht voor is. "Het trieste is dat het niet de eerst keer is dat het op deze manier naar buiten komt, dat de discussie gevoerd worden en dat er demonstraties zijn en rellen zijn. Dit speelt niet sinds vorige maand of vorig jaar: dit speelt al meer dan 400 jaar. Ik ben blij dat er beweging is en dat er dialoog is."

Focus Wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie