Geschiedenis

Hels dilemma: andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden door de nazi's

foto: De jodenverraadstersfoto: De jodenverraadsters
  1. Nieuwschevron right
  2. Hels dilemma: andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden door de nazi's

[NTR] Een lang verzwegen oorlogstragedie wordt eindelijk verteld. Joodse vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen tot een hels dilemma: andere Joden verraden, of zelf gedeporteerd worden door de nazi's. Het podcastdrama De Jodenverraadsters vertelt het waargebeurde verhaal

De Jodenverraadsters

V-vrouwen

Ans van Dijk en Rosa Roozendaal werkten, in opdracht van twee Nederlandse rechercheurs, als politiespionnen voor het beruchte Bureau Joodse Zaken. Zulke vrouwen werden in de oorlog V-vrouwen genoemd; Vertrauensfrauen of Vertrouwensvrouwen.

Hierdoor werden tijdens de oorlog slachtoffers opeens daders en maakten ze wrede keuzes tussen relaties, vrijheid en verraad. Met verstrekkende gevolgen.

Beiden werden als V-vrouwen geronseld door de Nederlandse politie, die tijdens de oorlog een dubieuze rol speelde. Ans verraadt honderden Nederlandse Joden om zelf uit handen van de Duitsers te blijven. Rosa belandt, tegen haar zin, in een verhouding met een politierechercheur om zichzelf en haar moeder te redden.

75 jaar later

Nu we in 2020 al 75 jaar in vrijheid leven is het moeilijk voor te stellen welke onmenselijke keuzes je zelf zou maken in tijden van oorlog. De mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben ondervonden zijn nu grotendeels overleden. Juist daarom moet dit tragische verhaal worden verteld, vooral ook aan de volgende generaties.

Theatermaker Helmert Woudenberg, regisseur van de podcast: "Ik had net als iedereen wel van Hannie Schaft en Anne Frank gehoord. Maar pas in 1990 van Ans van Dijk, bij het lezen van het boek Als slachtoffers daders worden, van Koos Groen."

"Ook schokkend was om te vernemen hoe het Nederlandse politieapparaat onder de Duitse bezetting uitgroeide tot een welhaast criminele organisatie. Deze thematiek maakte grote indruk op mij en op basis daarvan schreef ik het toneelstuk De Jodenverraadsters."

De cast van deze podcast bestaat uit onder andere: Myrthe Burger (Ans van Dijk), Maarten Wansink (rechercheur Schaap), Anneke Blok (Mien Hes), Anna Raadsveld (Rosa Roosendaal) en Jaap Spijkers (advocaat).

De Jodenverraadsters

De Jodenverraadsters is een vijfdelige podcastdrama, nu te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, of via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie