Geschiedenis
VPRO

Nelleke Noordervliet: 'Het coronavirus lijkt wraak van de millennials op de boomers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nelleke Noordervliet: 'Het coronavirus lijkt wraak van de millennials op de boomers'

Nelleke Noordervliet schrijft in haar column 'Generationele apartheid' voor OVT, over de scheiding tussen generaties. Ze vertelt begrip te hebben voor haar Franse mede 70-plussers: "Je moet nooit tegen mensen van mijn generatie zeggen 'u zult gehoorzamen'." Maar ook niet in tijden van corona?

Generationele apartheid

De column van Nelleke Noordervliet

'U zult gehoorzamen'

Toen de president van Frankrijk, een frisse veertiger, getrouwd met een vitale vrouw die tegen de zeventig loopt en dus bijna tot de risicogroep behoort, toen hij dus voorstelde de boel langzamerhand open te gooien maar de ouderen nog achter slot en grendel te houden, voor hun eigen bestwil uiteraard, stak er een stormpje van protest op. De bevoogdende toon van de boodschap viel in slechte aarde bij mondige 70-plussers.

Een socioloog noemde het 'generationele apartheid' en een voormalig rechter haalde mei 1968 erbij om te benadrukken dat je tegen mensen van zijn en dus mijn generatie nooit moet zeggen 'u zult gehoorzamen', 'want wij hebben '68 meegemaakt'. Een infectioloog zei: "Een oude '68er weet zelf wat het beste voor hem is en hoeft niet door de staat tegen zichzelf in bescherming te worden genomen."

Poëtischer zei een dokter het: "Als je weet dat onze lentes en zomers geteld zijn, is elk seizoen van onschatbare waarde!" Of hij daarmee wilde zeggen dat hij graag nog zoveel mogelijk seizoenen door wil leven en dus de maatregelen ondersteunt is onduidelijk. Ik neem aan dat hij in dit kader bedoelt dat gevangenschap in deze lente en zomer hem berooft van wel twee seizoenen. Poëzie is moeilijk. De boodschap is: laat het ons zelf beslissen.

Een bedreigde diersoort

Ik heb nog even gecheckt of Daniel Cohn-Bendit zich over deze kwestie heeft uitgesproken, maar omdat hij een fan is van Macron, is hij dit onderwerp uit de weg gegaan. Ik ben het met de heren eens dat ze gevrijwaard willen blijven van bevoogdende bezorgdheid. Er klinkt een rare toon mee als over kwetsbare 70-plussers wordt gesproken. Alsof ze al geen mensen meer zijn, maar een zeldzame met uitsterven bedreigde diersoort.

Nee kind je mag opa niet aaien want dan gaat-ie dood, en dat willen we toch niet? De Franse eminences grises hebben een punt, maar om nou mei 1968 erbij te halen: dat klinkt toch wel erg – hoe zal ik het zeggen – boomer-achtig.

Bevoogding

Er is geen betere manier om mensen monddood en onbekwaam te maken dan beslissingen voor ze te nemen en ze tot een hulpbehoevende categorie te bestempelen, overgoten met het sausje van zelffelicitatie kijk eens hoe goed we voor jullie zijn. Iedereen die een groter risico loopt dan een ander besmet te raken met een vervelend virus heeft recht op bescherming maar niet op bevoogding. Niet op zieligheid.

Het coronavirus lijkt zo de wraak te zijn van de millennials op de boomers: time to go, oudjes, maar voor het zover is zetten we jullie nog veilig even achter glas, zodat we jullie niet horen. Nee, niet bevoogden dus, maar laten we onszelf dan ook niet belachelijk maken.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie