Geschiedenis
NOS

Karwan Fatah-Black: 'Slavernij zou geen gevoelig onderwerp moeten zijn'

foto: Uitgeverij Ambo|Anthosfoto: Uitgeverij Ambo|Anthos
  1. Nieuwschevron right
  2. Karwan Fatah-Black: 'Slavernij zou geen gevoelig onderwerp moeten zijn'

Slavernij en ons verleden zouden geen gevoelig onderwerp moeten zijn, aldus universitair docent koloniale geschiedenis Karwan Fatah-Black. In zijn nieuwste boek Slavernij en Beschaving, geschiedenis van een paradox probeert hij te achterhalen waarom het dan toch zoveel weerstand oproept.

"We zijn er allemaal tegen en vinden dat het niet zou moeten. Het is verwerpelijk", zegt hij in Met het Oog op Morgen. "Maar het blijkt dat iedere keer als we het er echt over hebben dat er toch weer weerstand over ontstaat. Er is een grote mainstream die het niet gewend is erover te hebben en in een soort kramp schiet."

Bekijk hier het gesprek met Karwan Fatah-Black

Video niet beschikbaar

Volgens de docent komt dat door de manier waarop wij over slavernij denken. "Een Westerse beschaving vindt van zichzelf: wij hebben niets met slavernij te maken. Wij staan daar verre van. Wij hebben het afgeschaft. Tegelijkertijd is de grootste en meest recente grootschalige slavernij een product van diezelfde samenleving geweest."

Dat verhaal levert een paradox op, zoals het boek ook beschrijft. "Het is zo belangrijk voor de eigen identiteit van de Westerse beschaving dat ze een kracht is die die slavernij heeft afgeschaft."

Verandering

Daar zit dan ook een probleem, zegt Fatah-Black. "Het pleit je vervolgens wel vrij. En dat is wel pijnlijk om te zien dat dat dus ook door kan werken en dat wij dezelfde soort ideeën over onze eigen rol in de wereld hebben."

Toch ziet hij ook lichtpuntjes: de discussie over de plaats van het slavernijverleden in onze geschiedenisvertelling wint aan kracht. "Dat zie je bijvoorbeeld in de viering op 1 juli van keti koti en de discussie rondom de Gouden Koets. Daar gebeurt wat. Een soort herevaluatie van die geschiedenis in het nationale verhaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie