Geschiedenis
VPRO

'De Plantage van onze voorouders' uitgeroepen tot beste podcast van 2020

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Plantage van onze voorouders' uitgeroepen tot beste podcast van 2020

De plantage van onze voorouders is de grote winnaar van de Dutch Podcast Awards 2020. Ook heeft de podcast een BNR-award in de categorie 'verhalend' in de wacht gesleept. Dat is zojuist bekendgemaakt in het BNR-radioprogramma The Friday Move van Wilfred Genee.

Aflevering 1: Privileges - De plantage van onze voorouders

Winnaar

Een prachtig gemaakte podcast, met de vinger op de zere plek. Zo omschrijft de Jury De plantage van onze voorouders in het juryrapport.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slavernijverleden

In de achtdelige podcast De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage 'Tout Lui Faut' in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot prangende vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?

Suriname

''Mijn moeder is van adel en ik heb me altijd wat ongemakkelijk gevoeld over de ongelijkheid die hierin besloten ligt'', vertelt Maartje Duin. ''Toen bleek dat er ook lijnen naar het slavernijverleden door mijn familiegeschiedenis liepen, was mijn eerste reactie: heb ik daarmee ook schuld? Van de familie Bouva leerde ik dat er interessantere vragen te stellen zijn. Wat is er precies gebeurd in die tijd? En hoe kunnen we hier op een normale manier met elkaar over praten?''

''In Suriname bestaat een gezegde: wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien'', voegt Peggy Bouva toe. ''Verhalen over het slavernijverleden zijn in mijn familie niet altijd doorgegeven. Men was bezig met overleven, eerst in Suriname, toen in Nederland. Ik ben met Maartje op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wie mijn voorouders waren en wat zij hebben doorstaan. We moeten beseffen dat dit verleden nog steeds doorwerkt in het heden.''

Beluister hier de hele serie.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie