Geschiedenis

Philip Freriks schetst gruwelen van D-Day
EONOS

foto: Omroep Maxfoto: Omroep Max
  1. Nieuwschevron right
  2. Philip Freriks schetst gruwelen van D-Day

In juni is D-Day 75 jaar geleden. De invasie van Normandië die de uiteindelijke bevrijding van Europa inluidde spreekt nog altijd tot de verbeelding. Presentator Philip Freriks maakte de serie In de voetsporen van D-Day, die vanaf vanavond te zien is op NPO 2. Hierin vertelt hij ook het verhaal van de gewone soldaat, door te praten met de laatste nog levende ooggetuigen.

Freriks hoefde niet lang na te denken of hij dit programma wilde presenteren. “Ik ben kort na D-day geboren, ik ben dus met de gevolgen van de oorlog opgevoed.” Ook om een andere reden kwam de oorlog voor Freriks heel dichtbij: toen hij een baby was werd zijn broer per ongeluk doodgeschoten door een Canadese kogel.

Foute kant

Presentator Philip Freriks sprak voor de serie ook met de ‘foute kant’, hij interviewde een Duitse veteraan die lid was van de Waffen SS. “Ik vond dat de Duitse kant erin moest. Ik was niet van plan om beschuldigend naar die man te gaan wijzen, ik wilde naar zijn verhaal luisteren.” Freriks heeft naar eigen zeggen geen begrip gekregen voor de man – “dat klinkt te excuserend” - maar hij begrijpt wel hoe hij terecht is gekomen bij de Hitlerjugend en van daaruit verder de organisatie in stroomde. “Als je niet bij de jugend zat, hoorde je er niet bij.”

Ster advertentie
Ster advertentie