Geschiedenis
VPRO

Khadija Arib maakt kanshebbers Libris Geschiedenis Prijs bekend

foto: Library of Congressfoto: Library of Congress
  1. Nieuwschevron right
  2. Khadija Arib maakt kanshebbers Libris Geschiedenis Prijs bekend

In OVT maakte juryvoorzitter Khadija Arib de vijf kanshebbers op de Libris Geschiedenis Prijs 2021 bekend, de jaarlijkse prijs voor het beste historische boek. Benieuwd wie genomineerd zijn? Bekijk het filmpje hieronder, of scroll naar beneden.

  • Philip Dröge, Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis (Spectrum)
  • Jelle Gaemers, Willem Drees. Daadkracht en idealisme (Boom)
  • Margriet van der Heijden, Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest (Prometheus)
  • Sandra Langereis, Erasmus, dwarsdenker. Een biografie (De Bezige Bij)
  • David Van Reybrouck, Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (De Bezige Bij)

Een aantal van deze auteurs vertelde eerder al bij OVT over hun boek. Beluister hieronder de fragmenten.

Philip Dröge over 'Moederstad'

Sandra Langereis over 'Erasmus, dwarsdenker'

David van Reybrouck over 'Revolusi'

Uitreiking

Op 31 oktober 2021 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2021 uitgereikt door juryvoorzitter Khadija Arib tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

Jury 2021

De jury van 2021 wordt gevormd door:

Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad;

Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Juryvoorzitter is dit jaar Khadija Arib, lid van de Tweede Kamer.

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en Trouw en wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Geschiedenis Festival

Tijdens het Geschiedenis Festival op zondag 10 oktober 2021 in De Doelen in Rotterdam worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Trouw-columnist Nelleke Noordervliet. Zie voor meer informatie www.geschiedenisfestival.nl.

Maand van de Geschiedenis

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, www.maandvandegeschiedenis.nl.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie