Geschiedenis
BNNVARA

Nederlands slavernijverleden: 'Het gaat niet om excuses'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands slavernijverleden: 'Het gaat niet om excuses'

Nederland worstelt met zijn slavernijverleden. In een onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam en Amsterdam werd het belang benadrukt van het vinden van de waarheid over dit verleden. Maar is dat genoeg, of moet er meer gebeuren? Kathleen Ferrier en Joost Röselaers schuiven aan in De Nieuws BV. Zij vinden dat de regering een 'Waarheids- en Verzoeningscommissie' in moet stellen met als doel de wonden uit het koloniale verleden te helen.

Inspiratiebron

"De inspiratiebron van dit initiatief is Zuid-Afrika," vertelt Röselaers. "Na de apartheid werd in Zuid-Afrika de vraag gesteld hoe ze daar het beste kunnen omgaan met het grote verschil tussen wit en zwart. Daar werd besloten om niet een juridisch traject in te gaan maar een spiritueel traject." Ferrier vult aan: "Waar we het nu over hebben is veel langer geleden dan in Zuid-Afrika."

Ferrier: Wat er toen gebeurd is met Nederland werkt nog steeds door in onze samenleving. Je ziet bijvoorbeeld wat een Black Lives Matter beweging naar voren brengt. Je hebt het dus niet over directe daders en slachtoffers zoals in Zuid-Afrika, maar wel over iets wat lang geleden gebeurd is. Alle gevoelens, pijn en verwijten die daarmee te maken hebben en nog steeds aanwezig zijn, zouden breed gehoord en gedeeld moeten worden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op zoek naar woorden

Röselaers: "Het belangrijkste is om uit die polarisatie te komen die we nu zien in de samenleving. Je moet op zoek gaan naar woorden. Het is geen juridisch traject dat we in moeten gaan. Tutu was een geestelijke, hij droeg de taal met zich mee en dat werkte, dus ook in Nederland moeten we op zoek gaan naar die taal." Ferrier vult aan: "Het begint met verhalen. Als je begint die verhalen te vertellen en voor iedereen toegankelijk maakt kan die heling plaats gaan vinden."

Excuses

"Het gaat niet om excuses," vertelt Röselaers. "Het gaat om een gezamenlijke toekomst. Je ziet bijvoorbeeld wat er bij Zwarte Piet allemaal naar boven komt. Het is een taboe, het wordt niet benoemd. Het is aan het spoken en die spoken moeten benoemd worden, anders blijft dat."

Nationale feestdag

"Het is niet eigen aan Nederland, maar de behoefte aan rituelen is enorm, dat zag je bijvoorbeeld bij MH17. Daarom willen we een verbindende feestdag waarin wordt gevierd dat we samen verder gaan," vertelt Röselaers.

Reacties

Ferrier: "Ik krijg heel veel reacties. Mensen vinden vooral dat het een idee is dat lucht geeft." Röselaers vult aan: "Je merkt ook in reacties hoe gepolariseerd het is. Alleen het onderwerp noemen is al een reden voor veel mensen om van alles tegen je aan te gooien. Ook zijn politici daarom helaas voorzichtig."

Een waarheids- en verzoeningscommissie over ons slavernijverleden, wat lost dat op?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie