Geschiedenis
VPRO

Japan kent juist uitzonderlijk veel aanslagen op (oud-)premiers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Japan kent juist uitzonderlijk veel aanslagen op (oud-)premiers

Shinzo Abe, oud-premier van Japan, is vrijdag neergeschoten terwijl hij een speech hield in de stad Nara. Hij overleed diezelfde dag. Hoe kon dit gebeuren in een land dat, mede dankzij een strenge wapenwet, bekend staat als het veiligste land ter wereld? Japanoloog en vertaler Luk van Haute vertelt in OVT dat dit beeld helemaal niet klopt.

#1113 - Oud-premier Japan neergeschoten - OVT Fragmenten podcast

Uitzonderlijk veel

De NOS-correspondent noemde de aanslag op oud-premier Abe 'zeer uitzonderlijk'. Van Haute verbaasde zich over dergelijke uitspraken die zowel in Nederlandse als de Belgische media met regelmaat werden herhaald. "Ik viel van verbazing bijna uit mijn strandstoel," zei Van Haute die op het moment van de aanslag het nieuws vanuit zijn vakantielocatie in Italië volgde.

"Ik weet niet hoeveel premiers in Nederland zijn doodgeschoten of vermoord, maar in Japan is dat toch een behoorlijk lijstje." Van Haute noemt het voorbeeld van de allereerste premier van Japan die in 1909 is doodgeschoten. Ook in 1921 en 1932 werden de premiers van het land vermoord, en in 1936 vond een poging tot staatsgreep plaats waarin drie oud-premiers, evenals de regerende premier neergeschoten, waarbij er twee van om het leven kwamen. "In Japan is dit helemaal niet uitzonderlijk, behalve als je zegt: het zijn er uitzonderlijk veel."

Ook voor aanslagen op andere politici bestaat er volgens Van Haute een duidelijk precedent in Japan. Zo zijn in sinds de Tweede Wereldoorlog onder andere de voorzitter van socialistische partij, een parlementslid, en twee burgermeesters van Nagasaki omgekomen tijdens een moordaanslag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mythe van Japan als veiligste land

Ondanks de vele voorbeelden van eerdere aanslagen op prominente politici, kwam de afgelopen dagen in Nederland en België een beeld van een veilig Japan, waarin aanslagen uitzonderlijk zijn, steeds terug. Volgens Van Haute werd in de duiding van de aanslag op oud-premier Abe veel te snel en veel te makkelijk andere duidingen nagepraat. "Die mythe van Japan als veiligste land ter wereld wordt natuurlijk vanuit een bepaalde hoek gestimuleerd," verklaart Van Haute.

Ook de vergelijking met de Verenigde Staten is volgens Van Haute oorzaak voor de scheve duiding. "Natuurlijk als je de wapenwet van Japan vergelijkt met die in de Verenigde Staten, dan is dat een verschil van hemel en aarde. Als je dat vergelijkt met de wapenwetten in Nederland en België, dan is dat verschil helemaal niet zo groot."

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie