Geschiedenis
NTR

Andere Tijden-podcast: verkering met de vijand

foto: Andere Tijdenfoto: Andere Tijden
  1. Nieuwschevron right
  2. Andere Tijden-podcast: verkering met de vijand

"Schönes Mädchen! Schönes Mädchen!", roepen jonge Duitse militairen naar de Hollandse meiden na de inval in 1940. En menig meisje voelt zich gevleid. Eigenlijk best aardige jongens. Ze zien er goed uit en ze kunnen dansen als de beste.

In deze Andere Tijden-podcast vertellen Gerrie, Corrie en Els hoe zij als een blok vielen voor de vijand. En hoe onschuldige kalverliefde eindigt in een nachtmerrie.

#3 - Verkering met de vijand: Nederlandse meisjes en Duitse soldaten (S03) - Andere Tijden

Zo’n 150.000 vrouwen krijgen in de oorlog een verhouding met een Duitse soldaat en meer dan 12.000 van hen raken zwanger.

Soldatenkledders

Naarmate de oorlog voortduurt en de bezetter steeds harder optreedt, slaat de stemming om en groeit de haat tegen de Duitsers. En daarbij ook de haat tegen de zogenoemde 'moffenmeiden' en 'soldatenkledders'.

Quote

Wat hier gebeurde was onbeschrijflijk

Els

Kaalgeschoren

Direct na de bevrijding blijken deze meiden een makkelijke prooi voor het woedende volk dat om wraak schreeuwt. Ze worden opgejaagd, vernederd en kaalgeschoren. Els vertelt wat zij ondergaat: "Dat ze er de pee in hadden dat een meisje met een Duitser was gegaan, kon ik begrijpen, maar wat hier gebeurde was onbeschrijflijk."

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je alle podcasts van Andere Tijden op een rijtje.

Kaalgeknipt als vergelding

Zogenoemde ‘moffenmeiden’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog relaties aangaan met Duitse militairen, worden na de bevrijding vernederd. Want, zo vindt de volksmenigte, wie heult met de vijand is fout. Kunnen we die grens wel trekken? Waar ligt de grens tussen goed en kwaad? NPO Kennis duikt in dat morele dilemma in een uitgebreide longread.

Ster advertentie
Ster advertentie