Geschiedenis
BNNVARA

Waar komt de Nederlandse vlag vandaan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt de Nederlandse vlag vandaan?

Nederland hangt er vol mee vandaag: de Nederlandse vlag. Toch is het vandaag de dag lastig te herleiden waar onze driekleur nou eigenlijk vandaan komt. En waarom wappert die oranje wimpel af en toe wel, en niet boven de vlag?

Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, voegt de vlag toe aan het Museum van de Democratie en vertelt in De Nieuws BV over de geschiedenis van het rood-wit-blauw.

Oorsprong

In 1937 ondertekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk Besluit waarmee de kleuren van de vlag definitief werden vastgesteld op rood, wit en blauw. Die vaststelling was niet vanzelfsprekend. Al lange tijd woedden er discussies over de samenstelling van de vlag. Aan de ene kant de Oranjegezinden die de vlag liever oranje, wit, blauw zagen en daartegenover de aanhangers van de kleur rood.

Waar men het wel over eens lijkt de worden is dat de eerste contouren van de vlag uit de 16e eeuw afkomstig zijn, zegt Marcella. "Het is wel een en ander met die vlag gebeurd, maar je ziet op oude schilderijen de vlag al wapperen op de schepen. Toen wel vaak oranje, wit, blauw."

Kleuren

Ook over de betekenis van de kleuren van de vlag bestaan verschillende theorieën. De oranje baan was ingeruild voor de rode baan. Sommigen zeggen omdat het beter zichtbaar zou zijn op zee.

"Ook was rood makkelijker en goedkoper om te maken." Volgens Marcella zou de witte kleur kunnen verwijzen naar de kleding van de lakei en de blauwe baan naar het water. "Maar juist het feit dat we niet eenduidig zijn over het ontstaan van de vlag vind ik juist zo spannend aan onze vlag."

Constitutionele Monarchie

De vlag wordt veel gekoppeld aan ons Koningshuis, het instituut dat bij uitstek als ondemocratisch wordt gezien. Waarom het dan toch thuishoort in het Museum van de Democratie?

"Wij hebben een constitutionele monarchie. Dat betekent dat onze vorst geen absolute macht heeft en onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. Dat hebben wij zo gekozen. Want als wij als Nederland zouden zeggen 'wij willen geen monarchie', dan kan het worden afgeschaft."

"Ik vind het zo democratisch omdat wij dit met z'n allen besluiten. Want wij kiezen de politici die daarover gaan." Volgens Marcella zijn de politieke partijen vandaag de dag niet zo uitgesproken over onze monarchie. "Dit komt omdat de meerderheid van Nederland voor de monarchie is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Saamhorigheid

Onze driekleur geeft volgens Marcella het gevoel van saamhorigheid en is van ons allemaal. Daarom verdient de vlag een plek in het Museum van de Democratie. Dat de vlag vandaag de dag ook geassocieerd wordt met extreem rechtse bewegingen vindt Marcella misbruik van de vlag.

"Dat is zo'n klein deel. Ik zie vooral onze sporters heel trots door het stadion lopen, ik zie dat de vlag mooi met 4 en 5 mei gebruikt worden. Dat vind ik belangrijk wegen dan een paar mensen die de vlag misbruiken."

Museum van de Democratie met Justine Marcella

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie