Geschiedenis
NOS

Nieuwe fragmenten van Dode Zeerollen ontdekt door Israëlische archeologen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe fragmenten van Dode Zeerollen ontdekt door Israëlische archeologen

Er zijn weer tientallen fragmenten van Dode Zeerollen ontdekt. Israëlische archeologen vonden de fragmenten in een grot in de Woestijn van Judea, die voor het grootste deel op de Westelijke Jordaanoever ligt en voor een klein deel in Israël.

"Ze hebben een paar hele mooie dingen gevonden. Mogelijk de oudste mand ter wereld, 10.000 jaar oud. En een skelet van 5 à 6000 jaar oud," vertelt bijbelwetenschapper en historicus Mladen Popovic van de Rijksuniversiteit Groningen in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

En voor het eerst in zestig jaar doken dus ook delen van Dode Zeerollen op. "Daarop staan teksten van het Oude Testament in het Grieks. Wat ik nu op kan maken is dat we de teksten als zodanig al kenden."

"Die boekrollen waren zo waardevol dat mensen op de vlucht ze meenamen de grotten in," legt de historicus uit. "En wij vinden daar nu, 2000 jaar later, nog sporen van."

Belangrijk voor onderzoek

De eerste Dode Zeerollen werden zeventig jaar geleden ontdekt in grotten bij Qumran, op de Westelijke Jordaanoever. Het zijn geschriften in het Hebreeuws, Aramees en Grieks, van 250 voor tot 50 na Christus.

Onder de honderden documenten zijn de oudste fragmenten van sommige bijbelboeken. De vondst is van groot belang voor het onderzoek naar de tekstoverlevering van het Oude Testament.

"Deze vondst is om twee redenen daarom heel mooi: het laat de echtheid van die fragmenten zien en het is gevonden in een gecontroleerde, archeologische opgraving door professionals."

Meer rollen?

Popovic verwacht dat er nog veel meer verstopt ligt in de grotten. "Daar geloof ik gewoon heilig in. Het gebied is voor de helft doorzocht. En ze zoeken nu met moderne middelen. Je kan niet uitsluiten dat ze toch een paar van die schatten gaan vinden."

OOG Bijbel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie