Geschiedenis
VPRO

Is dit de reden waarom de T. rex zulke korte armpjes heeft?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dit de reden waarom de T. rex zulke korte armpjes heeft?

Waarom heeft de Tyrannosaurus Rex toch zulke rare korte armpjes? Deze week verscheen onderzoek dat een nieuwe verklaring biedt. In OVT vertelt Paleontoloog Melanie During van de Uppsala Universiteit in Zweden of het raadsel van de T. Rex nu eindelijk is oplost.

Video niet beschikbaar

'Dit is van een ander beest, toch?'

De vraag waarom de T. rex over zulke korte armpjes beschikt plaagt de wetenschap al sinds het moment dat in 1900 het eerste fossiel van deze dinosaurus werd ontdekt. Want hoe angstaanjagend de enorme T. Rex er ook uit moet hebben gezien, die kleine voorpootjes steken daar wat onbeholpen bij af.

Het contrast tussen de armpjes en de rest van het imposante gestalte van de T. Rex leidde volgens During initieel zelfs tot verwarring: "Ze vonden eerst natuurlijk die enorme dijbenen en tanden, en die enorme schedel met al die bijtkracht, en toen vonden ze die armpjes en toen dachten ze: 'dit is van een ander beest, toch?'"

Een soort blindedarm

Door de jaren heen werden verschillende theoretische functies toebedeeld aan de kleine ledematen van het prehistorisch dier. During: "Wie weet dat die alleen maar gebruikt werden bij het paren. Een prooi vasthouden heeft ook de revue gepasseerd." Maar volgens During is dat allemaal niet zo aannemelijk, die de armpjes zelf eerder als een evolutionair residu ziet die als een soort blindedarm aan het T. rexen lijf zijn blijven steken.

'Laten we onze arm inkorten'

Nu is er een nieuwe hypothese gevonden die sterk verwant is aan het idee dat T. rexen in grote groepen leefden. "Als je dan met zijn allen op je prooi af duikt, dat je dan niet per ongeluk de arm van je buurman afbijt". Iets dat tegenwoordig ook terug zou zijn te zien bij krokodillen en alligators.

During is echter sceptisch over deze theorie: "Evolutie denkt nooit vooruit, het ontwikkelt zich niet met een vooruitziende blik: laten we onze armen inkorten want dan zitten ze minder in de weg. Sommige dingen kun je gewoon heel slecht antwoord voor vinden, en dit is er zo een."

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie