Geschiedenis

Hallo Hier Hilversum: ‘Radio is medium zonder poeha en poespas’

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hallo Hier Hilversum: ‘Radio is medium zonder poeha en poespas’

De makers van Hallo Hier Hilversum - Vincent Bijlo en Ger Jochems - zijn allebei hartstochtelijk verknocht aan de radio.

{podcast audio="65120" caption="#1 Hallo Hier Hilversum - kinderprogramma's" }

Vincent: "Radio is een leuk, gewoon medium omdat het zonder poeha en poespas ontstaat. Zodra je met een camera komt, krijgen mensen als snel iets deftigs. Mensen doen veel normaler op de radio, want je vergeet al snel die microfoon."

Ger Jochems en Vincent Bijlo presenteerden programma’s op NPO Radio 1. Ger jarenlang bij de VPRO en Vincent bij RadioDoc van de NTR en nog altijd voor het online station 40UP Radio.

Met naald en schaar

De serie Hallo Hier Hilversum - over 100 jaar radio - wordt in elk geval geen retro-gezwijmel, benadrukt Ger. "Waar we heel erg voor moet uitkijken is het ophemelen van het verleden van de radio. Want laten we eerlijk zijn: Radio was vroeger best heel erg slecht. Maar het luisterde wel heerlijk weg. We gaan ons er niet in verliezen dat het vroeger allemaal beter was."

In vijftig afleveringen worden oude en meer recente legendarische radioprogramma’s besproken. "We kiezen thema’s, zoals muziek, sportverslag, hoorspelen, actualiteiten, het interview, verslaggeving en noem maar op. Maar we gaan ook allerlei merkwaardige en obscure rubrieken behandelen, zoals ‘De spoorwegen spreken’ of ‘met naald en schaar’, waarin je werd geleerd hoe je kleding moest maken. We laten ons graag verbazen."

Quote

'De radio is meer levendig dan ooit'

Vincent Bijlo

Medewerkers van Beeld en Geluid – waar het radio-archief ligt opgeslagen – helpen Vincent en Ger om geschikte audio te vinden. Vincent: "Het mooiste van 100 jaar radio is niet 1 programma, maar al die stemmen en stijlen. Ik stelde me als kind een radiotoestel voor als een poppenhuis waarin al die mensen die je hoorde woonden."

Ger en Vincent zijn allebei fervente radioluisteraars. "Ik luister overal, op de fiets, op straat. Ik heb altijd de radio aan op mijn koptelefoon", aldus Ger. En Vincent vult aan: "Ik vind het fascinerend om overal radio te kunnen luisteren. De techniek gaat met sprongen vooruit en de radio past zich soepel aan. De radio is meer levendig dan ooit."

Ouwe mannen-praat

Bijna alle radio gaat er bij beide heren in als Gods Woord in een ouderling. Zijn zijn eensgezind als het gaat om een ergernis en dat is muziek in nieuwsprogramma’s op NPO Radio 1. "In het Radio 1 Journaal hoort u geen muziek. Een plaat draaien, terwijl de wereld in de fik staat, dat kan gewoon niet. Dat is te gek voor woorden. Maar ja… dit is wel heel erg ouwe mannen-praat."

Beluister hier een gesprekje met Ger Jochems in De Perstribune over de podcast 'Hallo Hier Hilversum' :

De eerste aflevering van Hallo Hier Hilversum gaat over de kinderprogramma's die in het geheugen staan gegrift van veel ouderen, zoals Paulus de Boskabouter, Ko de boswachter en Pyamapret.

Ster advertentie
Ster advertentie