Geschiedenis
NTR

Andere Tijden-podcast: mysterieuze ziekte Aids bereikt Nederland

foto: Han Singelsfoto: Han Singels
  1. Nieuwschevron right
  2. Andere Tijden-podcast: mysterieuze ziekte Aids bereikt Nederland

"En dan komt er ineens uit het niets een totaal nieuwe ziekte, die jonge mensen in de bloei van hun leven treft. Kennelijk een infectieziekte en je kunt er niets tegen doen en ze gaan allemaal dood", vertelt internist Sven Danner in de Andere Tijden-podcast over de komst van Aids naar Nederland.

#5 - Mysterieuze ziekte: het begin van Aids in Nederland (S03) - Andere Tijden

Aids is inmiddels een bekende ziekte, maar was dat niet altijd. Begin jaren tachtig wisten de verontruste artsen zich geen enkele raad met deze nieuwe, mysterieuze aandoening.

Disco-periode

In eerste instantie komt de ziekte vooral voor in de homo-scène, waar het zich razendsnel verspreid. "Het was de disco-periode, er werd uitgebreid gefeest en daar was seks ook een onderdeel van", herinnert Paul Wierks zich, destijds eigenaar van homobar The Eagle in Amsterdam.

Goed fout

De eerste aidsdode in Nederland sterft in 1982 en ook Wierks constateert onder zijn vaste klantenkring steeds meer sterfgevallen; "Je kunt wel zeggen dat het goed fout ging."

Luister in deze aflevering hoe artsen in een race tegen de klok met man en macht zoeken naar een virusremmer, terwijl ondertussen het aantal doden alsmaar verder oploopt.

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je alle podcasts van Andere Tijden op een rijtje.

Wat is Aids en waarom is het er nog steeds?

Eind jaren 70 duikt in de Verenigde Staten het even mysterieuze als dodelijke aids op. De ziekte, die veroorzaakt wordt door het zogenaamde hiv-virus, grijpt snel om zich heen en kost wereldwijd miljoenen mensen het leven. Inmiddels is de ziekte te beheersen, maar nog altijd niet te genezen. Wat doet hiv met je lichaam? Hoe wordt het overgedragen? En waarom is aids de wereld nog niet uit? NPO Kennis legt het uit in deze longread.

Ster advertentie
Ster advertentie