Podcast

Alicante - Dus je hebt baarschaamte: 'Kinderen krijgen in deze tijd is onverantwoord'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Dus je hebt baarschaamte: 'Kinderen krijgen in deze tijd is onverantwoord'

Steeds vaker is de klimaatcrisis voor jongeren een reden om geen kinderen te willen, oftewel baarschaamte.

#2 - Dus je hebt baarschaamte: 'Kinderen krijgen in deze tijd is onverantwoord' (S03)

Naast vlieg-, vlees- en andere soorten klimaatschaamte bestaat er nu ook baarschaamte. Steeds vaker kiezen jongeren ervoor om geen kinderen te willen vanwege de klimaatcrisis. Uit recent onderzoek aan de universiteit van Bath blijkt dat maar liefst 39 procent van de jongeren geen kinderen wil vanwege de klimaatcrisis. Het onderzoek is gehouden in 10 verschillende landen. Nederland valt hier niet onder, maar ook binnen ons landsgrenzen is baarschaamte een groeiende trend.

Klimaatpsycholoog

Zo krijgt klimaatpsycholoog Sara Wortelboer steeds vaker met het onderwerp te maken: "Het is een thema dat steeds meer mensen bezighoudt. Ik hoor het in mijn omgeving, maar ook in mijn werkveld. Kinderen krijgen is altijd al een onderwerp geweest waar mensen vanaf een bepaalde leeftijd over na gaan denken. Nu gaat ook de klimaatcrisis een steeds grotere rol spelen in het maken van dit besluit."

Jongeren die door de klimaatcrisis geen kinderen willen, doen dit om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daarnaast leven ze in grote onzekerheid in wat voor wereld hun nageslacht terecht komt.

Onverantwoord

Iemand met een duidelijke mening over dit onderwerp is Sander Ausems. Hij vertelt in de nieuwste Alicante-aflevering over zijn baarschaamte. In zijn opinie moet de mens uitgaan van het ‘worst case’ scenario. Mocht dat zo zijn, dan krijgt de mensheid fikse ecologische uitdagingen te verduren, zoals zeespiegelstijging en talloze bosbranden. "Ik denk dat kinderen krijgen in deze tijd niet verantwoord is. Ik zou mijn kind niet op een wereld willen zetten waar een toekomst zo onzeker is. Ik wil niet een kind dat op de vlucht moet voor de gevolgen van klimaatverandering," vertelt Ausems.

Strijd

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jongeren en ook de groep primair in de kinderbarende leeftijd (25-35 jaar), zich vaker zorgen lijken te maken over het klimaat en toekomstige veranderingen daarin. Veel van deze jongeren hebben het gevoel dat zij de last van de klimaatcrisis alleen op hun schouders moeten dragen. Verandering moet volgens hen komen vanuit de overheid en vanuit grote bedrijven. Veel van deze jongeren voelen zich in de steek gelaten in deze strijd. Zij kunnen zich hierdoor erg alleen voelen in de strijd tegen de klimaatcrisis – met mentale problemen als mogelijk gevolg.

De keuze voor een kindvrij-leven betekent ook niet dat de jongeren geen kinderwens hebben. Een gedeelte van hen geeft aan wel degelijk kinderen te willen, maar dit weegt niet op tegen de zorgen die zij hebben ten opzichte van de klimaatcrisis.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie