Economie
EO

Verkoop jij oude spullen op Marktplaats of Vinted? Geen zorgen over de Belastingdienst

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkoop jij oude spullen op Marktplaats of Vinted? Geen zorgen over de Belastingdienst

'Verkopen op Marktplaats of Vinted? De Belastingdienst kijkt mee', kopte de NOS een paar dagen geleden. Het klopt dat de fiscus sinds kort gegevens kan opvragen van gebruikers van die platforms. Maar mensen die gewoon wat oude spullen verkopen, hoeven zich geen zorgen te maken, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond in Geld of je leven.

De Belastingdienst kijkt mee op Marktplaats (29 januari 2024) - Geld of je leven

"Als het gaat om het verkopen van oude spullen, die je zelf hebt gebruikt, dan betaal je daar echt geen belasting over", vertelt Donat. Dat komt omdat je er minder voor krijgt, dan wat je er ooit voor betaald hebt. "Belasting gaat over winst, dus alle mensen die denken: oh jee, nu kan ik mijn oude spullen niet meer op Marktplaats zetten, of mijn oude broek niet meer op Vinted, die hoeven zich echt geen zorgen te maken", vertelt ze.

Pas als je er een handeltje van maakt, dan moet je belasting betalen. "Er zijn best veel consumenten die denken: ik koop goedkope dingen, ik leuk ze wat op, en verkoop ze vervolgens door met winst. Dan moet je wel belasting betalen", vertelt ze.

Platformeconomie

De wetgeving die dit mogelijk maakt, bestaat overigens al vijftien jaar, maar pas deze week wordt er data gedeeld, vertelt Jasper van Schijndel van adviesbureau PWC. Hij snapt wel dat de Belastingdienst deze stap zet: "De Belastingdienst ziet dat de platformeconomie groeit, maar dat ze heel weinig zicht hebben op wat er op die platforms gebeurt", vertelt hij.

Niet van iedere Marktplaats- of Vinted-gebruiker zullen gegevens worden opgevraagd, zegt hij: "Alleen van mensen die gerapporteerd worden. Daar zullen de platforms informatie van vragen en dat sturen ze door naar de Belastingdienst." Als je dan echt geen winst maakt, kun je dat ook gewoon nog aantonen, zegt Donat: "Je kunt bij de Belastingdienst gewoon aangeven: kijk, hier zijn mijn bonnetjes, ik maakt er helemaal geen winst op. Je moet bij jezelf nagaan of je tweedehands spulletjes aan het verkopen bent, of een handeltje hebt."

Belastingdienst kijkt mee op marktplaats

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie