Economie
KRO-NCRV

Heb jij ook moeite met online geldzaken? Je bent niet de enige

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb jij ook moeite met online geldzaken? Je bent niet de enige

Een tikkie sturen, betalen met een qr-code of online geld overmaken: 2,6 miljoen mensen hebben er moeite mee. Dat dat echt niet alleen maar senioren zijn, is een eyeopener, zegt de Consumentenbond bij Spraakmakers.

Ook laagopgeleiden en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking ervaren sneller problemen. Zo vertelt luisteraar Berry den Brinker, die kampt met een visuele handicap, dat digitaal bankieren voor hem niet gebruiksvriendelijk is. "Soms kom ik helemaal niet op de plekken waar ik moet zijn, omdat het bijvoorbeeld niet goed geprogrammeerd is."

Eyeopener

"We krijgen veel signalen, maar 2,6 miljoen is wel heel erg veel", zegt Consumentenbond-woordvoerder Joyce Donat in reactie op het onderzoek van De Nederlandse Bank. "En dat het zo’n diverse groep is, dat is wel een eyeopener."

Voor een groep, zo'n 400.000 mensen, is het online bankieren zo ingewikkeld dat ze het liever aan iemand anders overlaten. Zij zijn afhankelijk van hun partner, vrienden of familie. Volgens het onderzoek van DNB heeft deze groep er moeite mee dat zij volledig of gedeelte afhankelijk zijn van anderen bij hun online geldzaken.

Fantastisch

De 73-jarige Jantien Slager doet alles nog op papier. "Ik waag mij niet aan internetbankieren. Ik wil die valkuilen omzeilen. Ik gebruik papieren afschrijvingen en voel mij er heerlijk bij." Dat banken deze service nog bieden, vindt ze "fantastisch." Donat van de Consumentenbond pleit voor servicepunten, waar alle klanten van alle bedrijven terecht kunnen.

"Daar ben ik het helemaal mee eens", zegt Gijs Boudewijn, directeur van de Betaalvereniging. Hij vertelt dat er ook een pilot loopt met de bibliotheken. Er zijn er nu drie en dat aantal wordt uitgebreid tot tien. Waar mensen behoefte aan hebben, is heel erg verschillend legt hij uit. Wie laaggeletterd is, heeft andere wensen dan iemand die geen internet heeft. "Er is geen silver bullit-oplossing."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie