Economie
KRO-NCRV

Waarom merken we zo weinig van de economische groei?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom merken we zo weinig van de economische groei?

De economie groeit flink, maar toch valt de koopkrachtstijging tegen. Hoe kan dat? Hoofdeconoom Menno Middeldorp van de Rabobank geeft in 1 op 1 uitleg.

Premier Rutte maakt zich sinds kort boos omdat grote bedrijven torenhoge winsten maken, maar de lonen van werknemers een stuk minder hard stijgen dan de salarissen van topmensen. "Rutte ziet terecht dat daar een gevoel van onrechtvaardigheid in zit. De loongroei blijft stelselmatig achter bij wat je zou verwachten", zegt Middeldorp. "Hoe dat komt? Het korte antwoord is: we weten het niet."

Volgens Middeldorp kan de overheid niet heel veel doen aan de beperkte loongroei. "Tenzij je wil ingrijpen in de markt, is dat niet een kwestie van overheidsbeleid."

Volgend jaar beter?

Waar de overheid wel invloed op kan uitoefenen is de inflatie. Die is dit jaar flink, mede dankzij de BTW-verhoging. "Volgend jaar is de kans een stuk groter op hogere koopkrachtverbetering. Want dan hebben we geen BTW-verhoging."

De hoofdeconoom waarschuwt er verder voor dat we de ramingen van het CPB niet als absolute waarheid moeten zien. "Het zijn voorspellingen. Die krijgen een soort waarheid voordat ze waarheid zijn. Het CPB zou iets vaker kunnen zeggen hoe onzeker die ramingen zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie