Economie
KRO-NCRV

Verhoging pensioenen 'een klein fooitje'

foto: Mathieu Stern, Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhoging pensioenen 'een klein fooitje'

Voor het eerst in tien jaar worden de pensioenen verhoogd, maar Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) noemt dit "een klein fooitje" bij Spraakmakers. "Mensen krijgen een verhoging van 1 of 2 procent en dat is natuurlijk bij 10 procent inflatie een drama want die koopkracht krijgt een enorme dreun."

Video niet beschikbaar

Volgens Van Rooijen hebben sommige mensen al 15 jaar geen pensioenverhoging gekregen waardoor ze 30 procent verhoging niet hebt gekregen, dan is de huidige verhoging niet genoeg.

Van Rooijen is het niet eens met het nieuwe pensioenstelsel en vindt het een slecht besluit van de politiek om een extra buffer aan te leggen voor dit nieuwe stelsel, zodat er mogelijk nog minder geïndexeerd kan worden in januari. "Dan worden mensen nog een keer bestolen."

'Verhoging terecht'

Hoogleraar Economie Marike Knoef vindt het terecht dat er nu verhoogd wordt. "Als de financiële situatie het toelaat, dan is het heel fijn dat er verhoogd kan worden."

De hoogleraar van de Universiteit Leiden legt uit hoe het kan dat er na jaren van bevriezing nu wél geïndexeerd kan worden. Door het omhooggaan van de rente is de financiële situatie van de pensioenfondsen verbeterd. “Dat betekent dat het nu wel mogelijk is om de pensioenen mee te laten stijgen met de prijzen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Versoepeling regels

Hoewel de beleggingen van de pensioenfondsen wat minder goed zijn gegaan, is er door de stijgende rente toch ruimte om de pensioenen te verhogen. Ook zijn de regels sinds 1 juli versoepeld waardoor de fondsen bij een lagere dekkingsgraad al meer pensioen mogen uitkeren, legt Knoef uit. “Pensioenen gaan zich dan sneller aanpassen aan de economische situatie.”

Jongere generaties

Veel jongeren generaties zijn pessimistisch over hun toekomstige pensioen, maar dat is niet terecht, denkt Knoef. “In het stelsel wordt ook geregeld aan toekomstige verplichtingen”, legt de hoogleraar uit.

Exacte voorspellingen doen over de toekomst is altijd moeilijk, maar “voorzichtig rekenend” houden de fondsen ook voldoende geld in kas om aan de verplichtingen aan jongeren generaties te voldoen. "Jongeren mogen best wat optimistischer zijn", aldus Knoef.

Koepel van pensioenfondsen

Ger Jaarsma is voorzitter Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen. Van een ‘jubelstemming’ wil hij niet spreken nu de pensioenen na jaren van bevriezing weer stijgen, maar pensioenfondsen zullen altijd hun best doen om te indexeren, zegt hij. "Het doel van pensioenfondsen is om zo goed mogelijk op de centjes te passen die mensen tijdens hun werkende leven inbrengen. Ons enige doel is om iedereen een zo goed mogelijk pensioen uit te betalen en op het moment dat het kan en mag, dan zullen wij dat ook doen."

De indexatie die een fonds kan doorvoeren is gebonden aan regels en wetgeving en het is nog maar de vraag of er volgend jaar – als de inflatie mogelijk nog verder oploopt – weer verhoogd kan worden.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie