Economie
EO

'Huren moeten kunnen stijgen, anders gaat het ten koste van verduurzaming en onderhoud'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huren moeten kunnen stijgen, anders gaat het ten koste van verduurzaming en onderhoud'

Honderdduizenden huurders in de vrije sector wacht een financiële strop. Volgens de huidige regels mogen de huren namelijk verhoogd worden met 1 procent plús de inflatie. En nu de inflatie de pan uitrijst, kan dat flink oplopen. Het kabinet wil ingrijpen, maar dat is geen goed idee, vindt Arnoud Vlak van Vastgoed Belang. "Verhuurders worden zelf óók geconfronteerd met enorme prijsstijgingen", zegt hij in Geld of je Leven.

Verhuurders betalen veel meer voor materialen die nodig zijn voor onderhoud en verduurzaming. Daarnaast zijn de rentes heel hoog, zegt Vlak: "We zouden nu kunnen zeggen: we bevriezen de huren, maar dat betekent dat je minder aan verduurzaming kunt doen en dat onderhoud wordt uitgesteld. Dat is niet in het belang van de huurders en de samenleving."

'Verander de wet'

Vastgoed Belang vindt een groot deel van de politiek als ook de Woonbond tegen zich. Marcel Trip van de Woonbond vindt dat de wet zo snel mogelijk moet worden aangepast. Ironisch genoeg werd die wet vorig jaar gemaakt, om te voorkomen dat de huren de pan uit zouden rijzen door de coronacrisis. "Het is bedoeld als rem, maar zo werkt het nu niet meer", zegt Trip. De inflatie is zó hoog, dat het voor sommige huurders om honderden euro’s per maand kan gaan. En dat zorgt weer voor nieuwe inflatie, denkt hij.

Vlak wijst erop dat mensen ook last hebben van een hoge energierekening en dure boodschappen, maar daar zet de overheid ook geen prijsplafond. Hij ziet meer in andere maatregelen vanuit de overheid, zoals mensen met lage inkomens helpen met het betalen van de huur, zoals bij de energierekening. "Je moet gerichte hulp bieden", vindt hij.

Maar er is een verschil tussen hoge huurprijzen en hoge boodschappenprijzen, vindt Trip van de Woonbond. "Ik kan best een week zonder koffie, maar ik kan niet een week zonder huis", zegt hij.

Vlak blijft er echter bij: inkomensverdeling is niet de taak van huurders, maar van de overheid. Verhuurders zijn vaak institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en met het intomen van de huurprijzen benadeel je ook pensioengerechtigden, vindt hij. "Dan zeg je dus: spaar jij maar eens wat minder voor je pensioen."

Kabinet wil huurstijging vrije sector tegengaan

Ster advertentie
Ster advertentie