Economie
NOS

Kunnen klanten en medewerkers HEMA redden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen klanten en medewerkers HEMA redden?

Medewerkers en klanten kunnen HEMA uit de problemen helpen. Dat is de gedachte van twee initiatieven die zijn gelanceerd.

Het initiatief Hou de Hema is opgestart door onder andere Mei Li Vos van vakbond AVV. Met geld van medewerkers en klanten willen ze een coöperatie oprichten die het warenhuis uit de problemen gaat helpen.

"Wij willen het tegenovergestelde van wat roofkapitalisten willen, wij willen geduldig kapitaal", vertelt Vos in het NOS Radio 1 Journaal. "HEMA is de afgelopen tien jaar gebukt gegaan onder het snelle geld en wat wij willen is geld ophalen via aandelen of leningen.

Stabiliteit

"Daarbij worden medewerkers en consumenten maar ook franchisenemers en verhuurders in een coöperatie bijeen gebracht. Die structuur zorgt voor stabiliteit en als er iets is wat HEMA nodig heeft, is het stabiliteit."

Vier oud-medewerkers proberen onder de naam We love HEMA klanten samen te brengen die bereid zijn geld te steken in het warenhuis, in ruil voor rente. Als genoeg klanten dat willen, dan vragen de initiatiefnemers de HEMA-directie om een gesprek.

Beide initiatieven komen voor de acute problemen waar het bedrijf voor staat in ieder geval te laat.

Achter de schermen bij warenhuisconcern HEMA wordt met de schuldeisers druk overlegd over de toekomst van de keten. Voor maandag moet duidelijk worden of een compromis kan worden bereikt of dat schuldeisers het hele warenhuis met alle ruim 750 winkels in handen krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie