Economie
EO

Topman Tata Steel: samenleving moet meebetalen aan vergroening staalproductie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman Tata Steel: samenleving moet meebetalen aan vergroening staalproductie

Staalproducent Tata Steel staat voor de grootste transformatie in de geschiedenis. Het bedrijf heeft een eerste miljoeneninvestering gedaan die moet leiden tot de productie van groen staal, dus zonder CO2-uitstoot. De uiteindelijke operatie zal 'miljarden' kosten, maar Tata kan de rekening niet alleen ophoesten, zegt directeur van Tata Steel Nederland Hans van den Berg in Geld of je Leven. "Wij vragen de gemeenschap ons daarbij te helpen."

Topman Tata Steel over grootste operatie ooit voor het bedrijf

Video niet beschikbaar

De komende jaren gaat het terrein van staalreus Tata Steel flink op de schop. Er moet een nieuwe fabriek in IJmuiden verrijzen die met waterstof staal produceert. Momenteel is Tata nog de grootste uitstoter van CO2 van Nederland. "Dit kun je zeker de grootste operatie uit de geschiedenis noemen," aldus Van den Berg. "Zo’n veertig procent van de fabrieken op het terrein zal vervangen moeten worden."

Wie betaalt?

Een operatie die 'miljarden' gaat kosten en die niet alleen belangrijk is voor de staalproducent, maar ook voor de rest van Nederland, meent Van den Berg. "Onze hele samenleving is gebouwd op staal. Het zit in auto’s, gebouwen, verpakkingsmaterialen, windmolens. Dat moeten we in Nederland echt zelf blijven maken. Tata wil deze transitie deels zelf betalen. Maar omdat de overgang zo groot is, hebben we ondersteuning nodig van de overheid."

Had Tata Steel de afgelopen jaren niet een groter deel van de winst moeten investeren in die transitie? "Het is een terechte vraag waarom de samenleving hieraan mee moet betalen. Maar wij kunnen dit niet zonder hulp. Uit eigen cashflow kunnen wij de transitie niet betalen."

Overlast voor omwonenden

Een ander heikel punt is de relatie met de omgeving. Tata Steel ligt zwaar onder vuur, en de rapporten waaruit blijkt dat het bedrijf schadelijke stoffen uitstoot stapelen zich op. Tata Steel beloofde de omwonenden vorig jaar flink te investeren om de overlast te doen verminderen.

Wanneer gaan zij dit merken? "Wat mij betreft moet het zo snel mogelijk afgelopen zijn met de schoonmaakploegen die door de wijk rijden. Maar we gaan zo lang door als nodig. Het is al aanmerkelijk verbeterd qua overlast. We zijn nu bezig met het plaatsen van een stofscherm en een aantal andere projecten. Maar helemaal zonder overlast zal moeilijk zijn, zo eerlijk moeten we ook zijn."

foto: EO

Hans van den Berg (rechts) met presentator Hans van der Steeg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie