Economie
WNL

Topman bouwbedrijf Dura Vermeer: 'Als wij zoals het kabinet zouden werken, zouden we snel niet meer bestaan'

foto: Sven op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman bouwbedrijf Dura Vermeer: 'Als wij zoals het kabinet zouden werken, zouden we snel niet meer bestaan'

Volgens Job Dura – de bestuursvoorzitter van bouwconcern Dura Vermeer – is het de hoogste tijd dat er wat meer duidelijkheid en continuïteit vanuit het kabinet gaat komen op de gevoelige dossiers als stikstof en woningbouw. "Als wij zoals het kabinet zouden functioneren, dan zouden we over een paar jaar niet meer bestaan", zegt Dura bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Dura leidt een van de grootste bouwbedrijven van ons land. Hij ziet veel opdrachten stilvallen en opdrogen, vanwege de stikstofcrisis en ook de besluiteloosheid daaromtrent. "Er is veel onzekerheid en voorlopig is er nog geen oplossing in zicht. Daar zitten wij toch wel op te wachten", zo stelt de topman.

'Kabinetsdoel gaan we nooit halen'

Het kabinet wil in 2030 900.000 woningen gebouwd hebben. "Dat gaan we niet halen", zegt Dura. "Daarvoor moeten we nu jaarlijks 100.000 woningen bouwen. We zakken nu eerst terug naar 50.000 per jaar. Over een jaar of 3 misschien 70.000. En pas in 2030 zitten we met veel geluk op die 100.000 per jaar."

Overigens is zelfs dat volgens de bouwersvoorman al veel te weinig. "Kijk alleen al naar de bevolkingsgroei. We zitten nu op zo’n negen miljoen woningen. Daar moeten er zeker tien tot twintig procent bij. Die ambitie moet dus hoger liggen", stelt Dura.

Bedrijfsleven wordt tegengewerkt

Om dit op te lossen moeten overheid en bedrijfsleven de handen beter ineen slaan. "We worden bejegend als het bedrijfsleven dat alleen iets is van geld verdienen, hoge salarissen en bonussen voor de bedrijfsleiding. Maar een maatschappij heeft het bedrijfsleven nodig. Je moet daarom met ons zorgen voor oplossingen en ons niet tegenwerken. En dat zou in Den Haag echt beter en sneller kunnen", besluit Dura.

Job Dura (Topman bouwbedrijf Dura Vermeer) over kabinetsdoelen woningbouw - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie