Politiek
BNNVARA

Bouwen, bouwen, bouwen: maar hoeveel sociale huurwoningen komen erbij in Flevoland?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwen, bouwen, bouwen: maar hoeveel sociale huurwoningen komen erbij in Flevoland?

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland speelt het thema 'wonen' een belangrijke rol. In de provincie moeten voor 2030 zeker 40 duizend woningen worden gebouwd. De ruimte zou er moeten zijn, maar is de bouw van al deze huizen wel haalbaar? En: voor wie wordt er gebouwd, want worden het koopwoningen, huurwoningen en hoeveel wordt er gebouwd voor de sociale huur? Lijsttrekkers Abassin Nasser van de PVDA in Flevoland, en Ellentrees Müller van de VVD in diezelfde provincie, gaan met elkaar in debat in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Flevoland groeit! Althans, niet zozeer de gemeente, maar wel het aantal inwoners. De provincie kent de grootste natuurlijke bevolkingsgroei van alle provincies, en vangt bovengemiddeld veel asielzoekers op. Voor 2030 moeten er 40.000 woningen bijkomen. Daarvan moet zeker een deel sociale huur worden want volgens lijsttrekker van de PVDA Flevoland, Abassin Nessar, mogen er daar wel wat woningen bij komen. Op dit moment is de wachtlijst in Almere voor een sociale huurwoning namelijk ruim 10 jaar.

Groot tekort aan betaalbare woningen

Nessar: "We hebben een groot tekort aan betaalbare woningen in Flevoland. 75% van de woonvoorraad in Flevoland zit de prijs boven de 325 duizend euro. Dat is voor heel veel doelgroepen, starters, studenten maar ook sociale woningbouw, niet mogelijk. Dus wij moeten bouwen, en we moeten sociale woningbouw bouwen."

De VVD Flevoland is het echter niet eens met Nessar. "We moeten het niet over percentages hebben, maar over absolute aantallen", zegt lijsttrekker Ellentrees Müller. "Het enige wat gaat helpen is als we gewoon gaan bouwen, bouwen, bouwen. Niemand gaat in een sociale huurwoning wonen om daar zijn hele leven te wonen. Dus we moeten zorgen dat er betaalbare koopwoningen komen, dat mensen uit de sociale huurwoning gaan, en verder kunnen in hun woon-carrière. We moeten niet focussen op die 30%."

Bouwen, bouwen, bouwen

De 30% waar de VVD gedeputeerde het over heeft, is het percentage van nieuwbouwwoningen dat onder sociale huur moet vallen. Dat is een landelijke richtlijn. Volgens Müller is het van belang dat er niet op dat percentage wordt gefocust, maar dat er vooral meer betaalbare koopwoningen gebouwd worden: "Want dan krijg je in de sociale sector ook meer woningen. Ga over het hele scala bouwen. Als je op alle segmenten bouwt, krijg je doorstroming en heb je de focus op 30% niet nodig."

"We hebben niet voldoende sociale woningbouw in Flevoland, in Lelystad niet, in Almere niet", reageert PVDA-lijsttrekker Nasser. In Flevoland wonen over het algemeen mensen met lage inkomens, legt Nasser uit. Dat betekent dat sociale huurwoningen erg belangrijk zijn. "Jullie bouwen alleen maar villawijken en dat kunnen bijvoorbeeld studenten en starters zich niet veroorloven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie