Economie
EO

'Stop met nóg meer arbeidsmigranten, maar betaal meer salaris'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met nóg meer arbeidsmigranten, maar betaal meer salaris'

Bedrijven moeten niet mensen van nóg verder weg halen, maar gewoon beter betalen. Dat zegt SP-Kamerlid Bart van Kent in reactie op de oproep van de Arbeidsinspectie om voorlopig te stoppen met het aantrekken van arbeidsmigranten. "Het maakt bedrijven lui", zegt hij in Dit is de Dag.

Van Kent is blij met jaarverslag van de inspectie, waarin wordt geschreven over de arbeidsmigratie. "De inspectie ziet natuurlijk wat er allemaal misgaat. Arbeidsmigranten worden uitgebuit, er zijn schrijnende situaties", vindt hij.

Het kabinet en de Europese Commissie zetten juist in op méér arbeidsmigranten. Dit komt vooral omdat grote bedrijven dit willen, denkt Van Kent: "Die kunnen dan lekker weinig blijven betalen en veel winst maken."

25.000 vacatures

Eén van die vertegenwoordigers van grote bedrijven is Victor van der Chijs, de voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het Havengebied Rotterdam. Volgens hem ligt het allemaal niet zo simpel als Van Kent stelt: "In de haven wordt echt prima betaald", zegt hij, "maar we hebben heel veel banen die we op geen enkele manier kunnen vervullen. Een willekeurige elektricien in de haven kan kiezen uit 20 vacatures."

Volgens Van der Chijs zijn er nu 8.000 onvervulde vacatures en dat gaat oplopen tot 25.000. Hiermee komt de energietransitie in gevaar, zegt hij. "Al die fabrieken moeten volledig op de schop om aan de nieuwe milieudoelstellingen te voldoen, maar daar hebben we technische mensen voor nodig en die zijn niet te krijgen." Volgens Van der Chijs moeten er wel mensen uit het buitenland komen, anders lukt het niet.

'Lonen moeten omhoog'

Van Kent is kritisch: "Hij zegt wel: we betalen genoeg, maar als er een personeelstekort is, dan zouden de lonen moeten stijgen. Maar we zien al tientallen jaren in Nederland dat de lonen achterblijven. Dat komt door een onbeperkt aantal arbeidsmigranten." Hij noemt bedrijven 'lui': "Ze gaan achterover leunen en klagen dat er mensen uit nog vérdere landen moeten komen."

Van der Chijs vindt de argumentatie van Van Kent "flauwekul. Het gaat nergens over…" Hij wijst erop dat dit echt niet extra technisch personeel gaat opleveren. Er is te weinig interesse naar technische mbo- en hbo-opleidingen, stelt hij.

Bekijk hier de hele discussie in Dit is de Dag over arbeidsmigratie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie