Economie
EO

ABN AMRO gaat geld opnemen belasten; 'een stap naar een cashloze maatschappij'

  1. Nieuwschevron right
  2. ABN AMRO gaat geld opnemen belasten; 'een stap naar een cashloze maatschappij'

ABN AMRO gaat haar klanten vragen om geld te betalen voor het opnemen van cash. Hiermee zet de bank een stap richting een cashloze maatschappij, zegt futurist Richard van Hooijdonk in Dit is de Dag, ondanks dat de bank zelf ontkend dat dit zo is. "Een cashloze maatschappij is niet verkeerd, maar we moeten het wel goed begeleiden", vindt Van Hooijdonk.

Vanaf 1 juli moeten ABN AMRO-klanten die meer dan 12.000 euro per jaar uit de muur trekken gaan betalen per transactie. Volgens de bank duidt "excessief gebruik" van contant geld vaak op criminele activiteiten. Woordvoerder Cynthia Tulp van de bank zegt in Dit is de Dag dat 98% van de klanten onder dat bedrag zit. Tulp zegt dat er überhaupt steeds minder contant geld wordt gebruikt, waardoor deze stap logisch is.

Trendwatcher Van Hooijdonk denkt echter dat er wel degelijk een strategische keuze aan ten grondslag ligt. Volgens hem heeft de Europese Commissie al langer het plan heeft om contant geld uit te faseren, omdat het veiliger is en meer gebruiksvriendelijk.

Zorgen

Arjan Vliegenthart van budgetvoorlichter NIBUD ziet de keuze van de bank met lede ogen aan. "Wij maken ons met name zorgen over bepaalde groepen voor wie contant geld de enige manier is om het huishoudboekje goed te voeren", zegt hij. "Denk aan ouderen die digitaal niet zo vaardig zijn, mensen die van leefgeld rond moeten komen, of laaggeletterden." Deze mensen hebben vaak al een smalle beurs en deze extra kosten brengen hen in de problemen, vreest hij.

12.000 Euro klinkt als veel, maar Vliegenthart wijst erop dat het 200 euro per week is. "Als mensen aan het begin van elke week geld pinnen om boodschappen mee te doen, kun je dat best halen. Zeker als je ook nog eens in het buitenland op vakantie gaat, waar contant geld vaak gangbaarder is en je doet nog eens een grote aankoop op Marktplaats", zegt hij.

Vooruitgang

Van Hooijdonk denkt dat ouderen en laaggeletterden onderschat worden. "Zij hebben ook baat bij digitaal betalen", vindt hij. "Ze gaan uitstekend om met innovaties. Vooruitgang betekent dat je ook afscheid neemt van oude dingen", vindt de futurist. Een huishoudboekje kun je ook met een app bijhouden, wat al een heleboel mensen doen. "Als je contant blijft betalen, kun je die apps niet gebruiken."

Vliegenthart vindt dat het niet te hard moet gaan. "Je kunt niet iedereen zomaar meenemen in de vaart der volken. Als je innovatie te snel aanjaagt, raken mensen buiten adem", vindt hij. "De transitie moet op een manier worden gedaan, dat we mensen bij de hand nemen." Hij vindt dat de kosten van de neergang van het gebruik van contant geld niet moeten worden verhaald op deze kwetsbare groep.

Ster advertentie
Ster advertentie