Economie

Uber: een van de grootste beursgangen ooit
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uber: een van de grootste beursgangen ooit

Uber technologies, het bedrijf achter taxi-app Uber, gaat vandaag om 15.30 uur Nederlandse tijd naar de beurs in New York. Met een geschatte bedrijfswaarde van rond de 90 miljard dollar moet het een van de grootste beursgangen ooit worden.

Uber werd in 2009 opgericht als taxidienst in San Francisco en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest besproken bedrijven ter wereld. Een taxibedrijf zonder eigen taxi's, want Uber is een platform, een dienst die klanten verbindt met mensen met een auto.

Het vervoersbedrijf, dat naast taxidiensten ook een maaltijdbezorgdienst en een transportdienst aanbiedt, heeft 91 miljoen maandelijkse gebruikers. Het is actief is in 63 landen, waaronder Nederland. Investeerders zien hierdoor veel potentie in Uber.

Geld ophalen

Met de beursgang, een zogeheten Initial Public Offering (IPO), haalt Uber 8 miljard dollar op bij beleggers. Hiervoor zal het 180 miljoen aandelen uitgeven, zo'n 10 procent van het totaal, tegen een introductieprijs van 45 dollar per aandeel. Het bedrijf wordt daarmee door de markt gewaardeerd op zo'n 80 miljard dollar.

Een van de redenen waarom Uber nu naar de beurs gaat is dat het geld wil ophalen. Uber wil investeren in nieuwe technologie├źn, zoals zelfrijdende auto's, en verder groeien op de markten waar het nu actief is. Uber heeft nog geen winst gemaakt en alleen maar miljarden uitgegeven. Het is onduidelijk wanneer er zwarte cijfers geschreven kunnen worden.

Ook biedt de beursgang een kans voor vroege investeerders, zoals Amazon-baas Jeff Bezos, om hun aandelen te verkopen en te verdienen aan hun investeringen.

Het zal dus een van de grootste beursgangen ooit zijn, maar de verwachtingen worden getemperd. Een concurrent van Uber, Lyft, ging eind maart naar de beurs en sindsdien is de koers van het aandeel met 30 procent gedaald, volgens analisten een slecht voorteken voor Uber.

Ster advertentie
Ster advertentie