Economie
EO

'De Randstad is een achterhaald begrip'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Randstad is een achterhaald begrip'

Minister De Jonge van Volkshuisvesting wil tot 2040 twee miljoen woningen bouwen. En dat moet vooral buiten de Randstad, zei hij afgelopen week. "Volstrekt logisch", zegt voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Geld of je Leven: "De Randstad is een achterhaald begrip."

Hugo de Jonge heeft grootse plannen voor de woningbouw. Maar zijn die plannen wel haalbaar? (17 oktober 2023) - Geld of je leven

De Jonge sprak bijvoorbeeld over Twente, Zuid-Limburg of de regio Eindhoven. In die regio’s kunnen nog veel woningen worden gebouwd om de groeiende bevolking van Nederland te huisvesten. Die laatste ziet Alkemade als sterkste voorbeeld van dat de Randstad inderdaad niet meer bestaat: "De brainport Eindhoven ontwikkelt zich economisch heel snel", vertelt hij.

Alkemade legt uit dat de 'brede welvaart' in gebieden buiten de traditionele Randstad juist heel hoog is. Als je niet alleen naar geld kijkt, zie je dat die gebieden juist heel veel kracht hebben. Mensen willen daar ook best wonen, denkt Alkemade, "als de juiste woningen er maar zijn."

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan via deze link op het platform DIT.

Kritiek

Taco van Hoek, directeur van het Economische Instituut voor de Bouw is kritisch op de plannen van De Jonge. Hij zegt dat mensen juist niet zomaar naar de andere kant van het land gaan. "Je kunt wel 100.000 woningen bouwen in Emmen, maar daarmee los je het woningtekort in de Randstad niet op. Mensen willen wonen waar ze geboren zijn, waar ze gestudeerd hebben, waar ze hun sociale netwerk hebben ontwikkeld. Het leeuwendeel van de verhuizingen is binnen dezelfde gemeente."

Van Hoek denkt dat het veel verstandiger is om steden uit te breiden. "We zijn al jaren bezig met verdichten, maar we lopen er tegenaan dat het steeds moeilijker wordt om meer woningen te proppen in hetzelfde gebied." Een alternatief is de randen van dorpen en steden, vertelt hij: "Dat heeft niets te maken met volbouwen, ofzo, we praten over één tot twee procent van de landbouwgrond."

Hij vindt overigens ook dat de minister veel te veel tegelijk wil: "De Minister heeft eerder al zeventien grootstedelijke projecten aangekondigd. Dat zijn grote projecten met veel infrastructuur, dus het zal al heel lastig zijn om die in een redelijk tempo te organiseren. Ik zou zeggen: laten we nou eerst met de uitvoering bezig gaan", stelt hij.

Klimaatverandering

Alkemade vindt ook dat zomaar ergens woningen neerplempen niet genoeg is. "Je moet het combineren met een aantal opgaves. Klimaatadaptatie, bijvoorbeeld. Deltacommissaris Peter Glas waarschuwt nu al dat van de miljoen woningen die nu op de rol staan (tot 2030, red.) er 820.000 in gebieden staan die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering." Hij spreekt van woningen die verplaatst kunnen worden: "Dan kun je ook inspelen op een veranderende realiteit."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie