Economie
EO

Woningbeleggers slepen overheid voor de rechter: 'Ik snap dat beleggers zich benadeeld voelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningbeleggers slepen overheid voor de rechter: 'Ik snap dat beleggers zich benadeeld voelen'

Een groep particuliere verhuurders in Nederland heeft de overheid voor de rechter gedaagd. Kavish Partiman van Vastgoed Belang snapt dat wel, Marcel Trip van de Woonbond vindt het onzinnig, vertellen ze in Geld of je leven.

Vastgoedbeleggers zijn boos, is dat terecht?

Marcel Trip van de Woonbond vindt dat de rechtszaak maar om een 'kleine correctie' gaat. De WOZ-waarde werd toegevoegd aan het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs voor het gereguleerde deel van de huurmarkt werd berekend. Dit werd later veranderd, omdat heel veel huizen hierdoor buiten het gereguleerde deel vielen en daardoor voor veel hogere prijzen kon worden verhuurd. "In plaats van 700 euro, kon er ineens 1500, 1600, 1700 euro voor worden gevraagd en dat gebeurde ook", aldus Trip.

Die verandering ging vorig jaar in, waardoor een deel van de woningen weer in het gereguleerde deel viel en eigenaren dus minder kunnen vragen. Dit is tegen het zere been van Kavish Partiman van Vastgoed Belang. "Ik snap dat beleggers vinden dat ze benadeeld worden", zegt hij. Volgens hem is het juist heel nuttig om de WOZ-waarde mee te nemen: "Een huis in Drenthe kun je niet hetzelfde beoordelen als een huis aan de gracht in Amsterdam", vindt hij.

'Jaag beleggers niet weg'

Volgens Partiman wordt het beleggers sowieso onnodig moeilijk gemaakt. "Het is begonnen bij de overbruggingsregeling box 3. Daar heeft de rechter ook al van gezegd dat hij eigenlijk niet helemaal eerlijk is", vertelt hij. Daarnaast komen er nog wat regels bij, zoals de regulering van de middenhuur. "Ongeveer 90% van de woningen gaan dan gereguleerd worden. Meerdere onderzoeken tonen aan dat dit een negatief effect heeft op de investeringsbereidheid. Minder mensen willen investeren in vastgoed. Beleggers verlaten de woningmarkt."

Hierdoor worden er uiteindelijk minder huizen gecreëerd, stelt Partiman. "Met kleine beleggers kun je heel snel woningen creëren. Bijvoorbeeld het transformeren van een kantoorpand in woningen, dat wordt door particuliere beleggers gedaan." Als beleggers worden ontmoedigd, komen er minder huizen bij. "Het gebeurt nu al minder. Het aantal nieuwbouwwoningen neemt af. Alle bewijzen wijzen erop dat er steeds minder gebouwd wordt."

Trip trekt dat laatste in twijfel. "De groeiende commerciële huursector heeft er ook niet voor gezorgd dat er veel huizen bijkwamen", stelt hij. Volgens hem zijn er juist veel koopwoningen opgekocht om vervolgens verhuurd te worden. "Vooral in de duurdere huursector, in het segment boven de 1000 euro. De huurbescherming werd uitgekleed, de rente was laag, dus er was een soort perfect storm." Volgens hem zorgde dit ervoor dat veel mensen geen huis konden kopen, maar vervolgens voor een hoger bedrag dan hun hypotheek zou zijn, moesten huren. "Het is positief dat de pendule nu teruggaat."

Partiman vindt dat er veel te veel wordt gedaan alsof beleggers allemaal 'de hoofdprijs' vragen. "Natuurlijk zijn er excessen, maar de meeste beleggers vragen keurig een marktconforme prijs. En hun winstmarge is vaak maar een paar procent."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie