Economie
EO

Horeca Herstelt helpt ondernemers om coronaschuld te saneren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horeca Herstelt helpt ondernemers om coronaschuld te saneren

De horeca kreeg drie lockdowns te verduren en daarom kwam de overheid ondernemers tegemoet door uitstel van belasting te verlenen. Maar vanaf oktober moet die steun worden terugbetaald. Pieter Christiaan van Prooijen is initiatiefnemer van Horeca Herstelt, en hij vertelt in Geld of je Leven hoe ze ondernemers helpen bij het saneren van de schuldenlast die zij tijdens de pandemie hebben opgebouwd.

Horeca Herstelt is een samenwerking met onder andere een horeca-adviesbureau en een zestal advocatenkantoren. "We hebben een cloudapplicatie ontwikkeld waarmee je schulden kunt saneren, daar is ook ondersteuning voor vanuit het ministerie van Economische Zaken", aldus Van Prooijen. "Vanuit de politiek ziet men dat dit een groot probleem is."

Een ton schuld

De belangrijkste eis om voor deze regeling in aanmerking te komen is dat je nog in bedrijf bent. "Bovendien moet je aan kunnen tonen dat met een normale bedrijfsvoering de belastingschuld niet terugbetaald kan worden", zegt Van Prooijen. "Horeca-adviseurs gaan dan vervolgens een plan opstellen en dan wordt duidelijk hoe die sanering in elkaar gaat steken. Dat kan op allerlei manieren uitvallen."

Restauranteigenaar Reinier Kempenaar heeft wel oren naar deze regeling. "Door de pandemie is de loonbelastingschuld bij ons opgelopen tot ruim een ton. Ik heb nog geen plan liggen hoe ik dat ga afbetalen, maar ik ga absoluut naar dit initiatief kijken." Van Prooijen is ook enorm verbaasd dat er niet veel aandacht is voor Horeca Herstelt. "Dit probleem is best wel groot en ik vind dit facet zelf wel onderbelicht.”

Volgens restauranthouder Reinier Kempenaar heeft de horeca alle kansen, ook al zijn de schulden hoog en is er sprake van personeelstekort. "Toch zie ik de toekomst zeker zonnig in! Er wordt bij ons ondertussen ook weer winst gemaakt."

Ster advertentie
Ster advertentie